Biri bu anneye kulak versin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Mart 2007 06:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık üç ay önce ABD'de bir ailenin, 9 yaşındaki zihinsel engelli kızlarının bedensel gelişimini bir dizi operasyonla durdurmasıyla büyük tartışmalara yol açan tedavi biçimini uygulamak isteyen Ankaralı bir anne, Türkiye'de Ashley yöntemini deneyecek doktor arıyor.

ABD'deki gerçekleştirilen büyümeyi durdurma ameliyatını öğrendikleri anda, eşiyle çocukları Umut Mert'i ameliyat ettirmeye karar verdiklerini söyleyen Füsun E., ?Bu ameliyata karşı olan sağlıklı çocuk anneleri ben öldüğümde Umut Mert'e bakacaklar mı? Artık umudum tükendi daha iyi bir hayat sürmesi için bu büyümesini engellemek için bu operasyonu yapacak doktor arıyorum? dedi. Oğlunun 1994 yılında dünyaya geldiğini, bundan kısa bir süre sonra akciğerine ?Amniyo Sentez Sıvısının'' kaçtığını, sonrasında ise ?Dandy Walker'' kistinin oluştuğunu öğrendiklerini dile getiren Füsun E., ?Bu süreçte oğlumu ameliyat ettirdik ancak bu kez de midesinde reflüye rastlandı. Takılan hortum boğazına zarar vermiş, sürekli morarıyordu.

2 yaşında spastik tanısı konuldu. O günden sonra da hiçbir zaman sağlıklı bir çocuk olamadı'' diye konuştu.

İYİLEŞME ŞANSI YÜZDE BEŞ

Oğlunu sosyal yaşamdan koparmamak için her gittiği yere birlikte götürdüklerini söyleyen Füsun E., ?Mert'in durumu annemin vefatıyla bozuldu. Yaklaşık 12 yıldır tedavi görüyor ama sadece başını kaldırabilmeyi ve yüzüyle tepki vermeyi

öğrenebildi. İyileşme şansı yüzde 5'ten az.Yemek yiyemiyor, konuşamıyor, yürüyemiyor, ağrısı olup olmadığını bile anlayamıyorum. Oturamadığı ve dik duramadığı için tekerlekli iskemle de kullanamıyor, Şimdi 80 santim ve 19 kilo. Büyürse onu taşıyamayacağımız için yatağa bağımlı olur? diye konuştu.

DİK OTURAMIYOR BİLE

Sadece sorunların bunlarla sınırlı kalmadığını ve Umut'un büyümesiyle birlikte cinsel ihtiyaçlarının da ortaya çıktığını belirten genç kadın, ?Bunlar da ilerleyen süreçte daha da ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkacak. Böyle bir hastaya bakmak, alt temizliği ve sırtında taşıma gibi şeyler gerektiriyor. Bu boyda ve bu kiloda, küçük Mert'im olarak kalsın istiyorum. Onu kucağıma almak ve ?Küçük Mert'im' diye sevmek istiyorum, onu her yere taşımak istiyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Gece uyku uyuyamıyoruz. Nefes alıp almadığını sürekli kontrol ediyoruz. Büyümesi bütün bu sorunlarımızı artıracak'' dedi. Uzmanların önerisiyle bir bebeğe daha sahip olduğunu ve bu çocuğunda bu tür bir rahatsızlık olmadığı için eşinin ve kendisinin çok mutlu olduklarını söyleyen anne Füsun E., ?Bebeğim ve Umut Mert'in geleceği için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ameliyat konusunda kararlıyız? dedi.

HACETTEPE: MAHKEME KARARI GEREKİR

FÜSUN E.'nin kendilerine başvuru yaptığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sabiha Aysun, ?Bir toplantı yaparak durumu değerlendirdik. Böyle bir operasyon için mahkeme kararı gerekiyor. Aileler, çocuğun durumu nedeniyle hemen karar verebiliyor ama istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ne olacak. Bunun için önce mahkemeye başvurulmalı. Mahkeme, bilirkişi olarak bizlere danışacaktır. Biz o zaman ?çocuğun zihinsel durumu kendini idame ettirebilecek nitelikte değildir' diye rapor yazarız. Yapabilecek hekimler tabii ki var ama ortada bir de etik durum söz konusu. Bir çocuk nöroloğu, bir çocuk sağlığı uzmanı, bir ruh sağlığı hekiminden oluşan kurul toplanıp karar vermeli. Sonuçta, bir başkasının bedeni için olumsuz ama sosyal yaşamı için olumlu olabilecek bir karar verilecek, bütün şartlar iyice değerlendirilmeli. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu da konuyu masaya yatırmalı? dedi.

UZMANLAR NE DİYOR

BÜYÜMEYİ DURDURAMAZSINIZ

Avrupa Çocuk Endokrin Derneği Başkanı Prof: Dr. Atilla Büyükgebiz: Bu yöntemi etik bulmuyoruz. Zaten büyümeyi tamamen durdurmak mümkün değil. Büyümeyi yavaşlatabilir ama tamamen durduramazsınız.

ZEKA GERİLİĞİ ARTAR

Türkiye Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Levent Akduygu: Hiç etik değil. Hiçbir doktor bunu yapamaz. Beyinden salgılanan GH hormonun durdurulması ile troid hormonunu engellemiş oluyorsunuz. Bu nedenle çocuk şeker hastası olabilir, zeka geriliği artabilir.

YAPAN SUÇ İŞLER

Hukukçu Prof. Dr Hüseyin Hatemi: Bunu Türkiye'de uygulamayan doktor suç işlemiş olur. Medeni Kanun' un 23. maddesi ?insan kendisi bile kişilik haklarından hürriyetinden, ehliyetinden feragat edemez' der. Kişinin kendisinin veremeyeceği bir karar aile bireylerine bırakılabilir mi? Bu hem hukuki hem de ahlaki açıdan suçtur.

UYGULANMASI İMKANSIZ - GÜ Tıp Fakültesi uzmanlarından Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu: Türkiye'de bugünkü şartlarda etik tartışmalara da neden olan Ashley

Tedavisi'ni uygulamak mümkün değil.

ETİK KURULU ONAYI ŞART- KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Cansu: Türkiye'de bu gibi yeni tedavi yöntemleri için Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'nun ?onayını almak şart. Kurulun kararı diğer vakalar için de örnek oluşturur.

YASTIK MELEĞİ'NİN ÖYKÜSÜ

AİLESİNİN ?Yastık Meleği? dediği 9 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli Ashley'nin gelişimi tıp dünyasında ilk kez uygulanan bir yöntemle durduruldu. Yürümesini, hareket etmesini ve beyninin gelişmesini engelleyen ?serebral felç? adlı ağır beyin hastalığını taşıyan Ashley'nin gelişimini durdurmaya tedavisine altı yaşından itibaren başlanmıştı. Adlarını açıklamayan aile, üç aylık bir bebeğin zekâsına sahip olan kızlarının bakımının gün geçtikçe zorlaşacağını ve kendilerinin ölümünün ardından cinsel tacize uğrayabileceğini düşündükleri için bu yönteme başvurduklarını açıklamıştı. Seatle'daki çocuk hastanesi doktorlarının onayıyla başlayan tedaviyi bazı doktorlar ailenin bencilce olarak tutumu olarak yorumlamıştı.

OPERASYONLAR

Uzaması östrojen tedavisiyle engellendi

Rahmi alınarak âdet görmesi engellendi

Gelişmekte olan göğüsleri süt bezleriyle birlikte alındı

Apandisit ameliyatı yapıldı (patlarsa haber veremeyeceği için)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber