Sadece İstanbulda 1 milyonu aşkın mükerrer seçmen

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mart 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun kimlik numarası esasına göre oy kullanılmasını öngören yeni sisteminin İstanbul'da 1 milyon 200 binin üzerinde mükerrer seçmen olduğunu ortaya çıkardığı iddia edildi

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) TC kimlik numarası esasına göre oy kullanılmasını öngören yeni sistemi sayesinde İstanbul'da çok sayıda mükerrer seçmenin olduğunun ortaya çıkması tartışmalara neden oldu. YSK İstanbul İl Seçim Kurulu yetkilileri, "İstanbul'da 1 milyon 200 bini aşkın mükerrer seçmen ortaya çıktı" dedi.

İstanbul Seçim Kurulu, 1 Mart'ta kayıt süresi sona eren seçmen kütükleriyle ilgili çalışmalarının yüzde 90'ını tamamladı. Seçmenin TC kimlik numarasına göre düzenlenen kayıtları, bugüne kadar bazı partilerin kullandığı bir yöntem olduğu ileri sürülen ve "taşımalı sistem" olarak tanımlanan oy hilesinin gerçekleşebileceğini gösterdiği ileri sürüldü.

Seçim Kurulu hesapladı

İstanbul'da 1999'da 6 milyon 134 bin 811 seçmen, 2002'de 7 milyon 159 bin 151 seçmen, 2004'te ise 7 milyon 614 bin 646 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyordu. Rakamlar karşılaştırıldığında daha önceki seçimlerde seçmen sayısı yüksek oranlarda artıyordu. Oysa şimdi bir önceki döneme oranla seçmen sayısında yaklaşık yüzde 0.25 oranında artış öngörülüyor. Sürekli göç alan ve ilk kez oy kullanma hakkına sahip genç nüfusa karşılık seçmen sayısında artış olmaması, mükerrer seçmenin varlığının en belirgin kanıtı olarak gösteriliyor.

İl Seçim Kurulu yetkilileri, şu ana kadar kayıt altına alınan 7 milyon 338 bin seçmenden, ilk kez oy kullanacaklar çıkarıldığında İstanbul'daki seçmen sayısının 6 milyon 633 bin 992 bine düştüğünü vurguladı. Bir yetkili, "İstanbul seçmen rakamlarında sürekli bir artış gözleniyordu. Bu seçimler için tersi oluyor. Bir milyonu aşkın yeni seçmen olduğunu hesaplıyoruz. Bunlar ilk kez oy kullanacaklar. Ayrıca kayıt silinme, nakil, düşme gibi faktörler de söz konusu. Seçmen rakamı bizim hesaplarımıza göre düşmüştür. Yaptığımız hesaba göre, İstanbul'da 1 milyon 200 bin mükerrer seçmen olduğu sonucuna vardık. Artık vatandaş sadece bir yerde oy kullanacak. Seçim sırasında kimlik numarası o kişinin oy kullanıp kullanmadığını bilgisayarda gösterecek."

CHP: Taşımalı sistemin kanıtı

CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem, YSK'nın hesabını şöyle değerlendirdi: "İstanbul seçmen sayısında 1 milyonu aşan seçmen düşüşü yaşanıyor. Bu taşımalı sistemin kanıtıdır. İstanbul'da göç sorunu devam ediyor, seçmen nüfusunda artış yaşanması lazımdı. Aynı zamanda, ilk kez oy kullanacak binlerce genç var. Bu artışa rağmen, 2002 seçimlerindeki toplam seçmen nüfusunun ancak yakalandığını görüyoruz. Demek ki, iki kez oy kullanan 1 milyonu aşkın seçmen varmış. İşte bunlar mükerrer oydur. Bunlar temizlenmiş oldu. Bu seçim sistemi açısından çok önemli ve devrim niteliğinde bir gelişmeyi ifade eder. Seçim kurullarının da bugüne kadar işlerini ciddi yapmadıklarının da kanıtıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber