İşadamlarının derneği kumardan eğitimci derneği içkiden kapandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mart 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Masum isimler altında kurulan dernek lokallerinde uyuşturucudan kumara birçok yasadışı faaliyetin gerçekleştiği ortaya çıktı. Denetimlerde içki içilmesi ve kumar oynatılmasından dolayı kapatılan lokaller arasında eğitimci ve işadamları dernekleri bile var.

İstanbul Valiliği, geçtiğimiz yıllarda 26 dernek lokalinde içki, kumar ve esrar bulmuştu. İstanbul'da lokal sahibi olan dernek sayısı ise 2 bin 57.

Yasa gereği polisin hakim kararı olmadan giremediği dernek lokallerinin uyuşturucudan kumara birçok yasadışı faaliyet için kullanıldığı tespit edildi. İstanbul'da 2 bin 57 dernek lokaline yapılan seri denetimler sonucunda 77'si esrar bulundurmak, kumar oynatmak, çevreyi rahatsız etmek, üyesi dışındaki kişileri içeriye almak gibi kurallara aykırı hareket etmekten kapatıldı. Faaliyetten men edilenler arasında İstanbul Eğitimciler Derneği de bulunuyor. Dernek, izinsiz içki içilmesi nedeniyle 30 gün faaliyetten men edildi. Şişli İşadamları ve Esnafları Derneği'ne ise kumar oynatıldığı için 30 gün men cezası verildi.

İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü denetimler, lokallerin yaptığı yasadışı yolları gün güzüne çıkardı. Yasa gereği hakim kararı olmadan denetlenemeyen lokallerde yapılan aramaların birinde Beyoğlu Hasköylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde esrar bulundu, bunun üzerine lokal izni iptal edildi. Bafralılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde silah bulundurulduğu için lokal kapatıldı. İl Dernekler Müdürlüğü yetkililerine göre dernekler, lokalleri müdür sıfatıyla görevlendirme adı altında üçüncü şahıslara kiralıyor. 4.11.2004 tarihli ve 5253 sayılı kanun gereği polisin hakim kararı olmadan giremediği dernek lokalleri, sahip olduğu yasal zırh sayesinde kumar, alkol ve uyuşturucu merkezi olarak rahatlıkla faaliyet gösterebiliyor.

İstanbul Dernekler Müdürü Eyüp D. Ergür, denetimlerin hızlanmasıyla son bir yıldır dernek sayılarının artmasına karşın lokalleşmede düşüş olduğunu söyledi. 2006'da 55 dernek lokali açılırken, 131'i kendi kendilerini feshetti. 2005'te lokal izni verilen dernek sayısı 112 iken izni iptal edilen dernek sayısı 190 oldu. Lokal sayısındaki bu düşüşe karşın bu sürede kurulan dernek sayısı ise 1979. Bunun sebebinin artan denetimler ve lokallerin vergi mükellefi olması olduğunu açıklayan Ergür, denetimlerin hızla devam edeceğini açıkladı.

İstanbul Valiliği, geçtiğimiz yıllarda 26 dernek lokalinde içki, kumar ve esrar bulmuştu. 25 dernek lokali de kahvehane ve internet kafe olarak kullanıldığı tespit edilerek hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İl Dernekler Müdürlüğü, 5253 sayılı kanunla getirilen lokal açılabilmesi için derneğin en az bir yıl faaliyette bulunmuş olma şartını titizlikle uyguluyor. İstanbul'da 14 bin 100 dernek faaliyet gösteriyor. Bunlardan lokale sahip olanlarının sayısı 2 bin 57.

Dernek lokallerine yapılan denetimlerde esrar, silah, içki bulundu ve kumar oynatıldığı tespit edildi. Yapılan aramalarda Beyoğlu Hasköylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde esrar bulunurken 10 dernekte kumar oynatıldığı tespit edildi. 9 dernekte izinsiz içki, 2 dernekte silah bulunarak lokal izinleri iptal edildi. İstanbul Eğitimciler Derneği ile Şişli İşadamları ve Esnafları Derneği'nin yanı sıra Yeşilköylüler Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Eski Beşiktaşlılar Birlik Dayanışma Derneği Kumar oynatmak ve izinsiz içkiden; Aksaray Galericileri Yard. ve Dayanışma Derneği de kumar oynatmak nedeniyle 30 gün faaliyetten men cezası aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber