Türkiye'de yabancı dille eğitimi ABD'li uzmanlar önerdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 11:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkçedeki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçenin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulun TBMM Araştırma Komisyonu, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Köksal'ı dinledi.

Bilişim ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdürü de olan Köksal, "bilişim", "bilgisayar", "yazılım" ve "donanım" gibi bilişim alanında kullanılan 2500 Türkçe kelime geliştirdiğini belirterek, "Bilişim alanında geliştirdiğim Türkçe sözcüklere o dönem özellikle üniversite profesörleri karşı çıktı. Ama bu kelimeleri halk benimsedi ve sonradan kullanıldı" dedi.

Türk bilişim sektörünün dünyayla yarışacak kadar gelişmiş bir alan olduğunu vurgulayan Köksal, "Dünyada kendi milli bankaları için milli yazılım üreten üç ülke var. Bunlar ABD, Japonya ve Türkiye" diye konuştu.

Üniversitelerin bilişimle ilgili çeşitli bölümlerinden şimdiye kadar 132 bin kişinin mezun olduğunu ve bu sektörden 850 bin kişinin ekmek yediğini anlatan Köksal, "Türkiye'de belki de Türkçenin en fazla kullanıldığı alan, bilişim sektörüdür" dedi.

Türkçenin yapısının sağlamlığına dikkati çeken Köksal, "Türkçe, eşi emsali olmayan bir bilim dilidir aynı zamanda. Dil olarak Türkçemiz, İngilizceye her yönden fark atar" diye konuştu.

YABANCI DİLLE EĞİTİM

Genç bir mühendisken DPT'te görev aldığını ve 5 yıllık planların hazırlanmasında da görev yaptığını anlatan Köksal, "Yabancı dille eğitimi, bize ABD'li uzmanlar önerdi. Bize, 'Türkçeyi kullanmayın, yoksa dünyadan uzaklaşırsınız, uygarlıkla bütünleşemezsiniz' dediler. Maalesef devlet yöneticilerimiz de bu önerilere uydu" dedi.

Yabancı dille eğitimin yaygınlaşmasının yarattığı tehlikeye dikkati çekmek için kitap da yazdığını kaydeden Köksal, şunları söyledi:

"Türkçede bir kirlenmeden bahsediliyor. Türkçede kirlenme yok... Türkçe çöküyor. Türkçe, kendisini ölecek diller arasında ilan etti. Üstelik bunu da devlet eliyle yapıyor. Eski bir YÖK Başkanı, 'Türkçe bilim dili olamaz' dedi.

Osmanlı döneminde halkın yüzde 90'ı okur-yazar değildi. Bu yüzden Türkçe halk arasında korunmuştur. Fakat şimdi durum tam tersi. Aydınlarımız, gençlerimiz ve yöneticilerimiz, Batı'nın propagandalarına teslim oldular. Bazı insanlar, 'Türkçedeki Ğ,Ş Ö ve Ü harflerinden iğreniyoruz' diyorlar.

Eğer bir 20 yıl daha üniversitelerde yabancı dille öğretim devam ederse, Türkçe, silinme tehlikesiyle yüz yüze kalacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber