Meclis lojmanlarındaki tedbir kararı kaldırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM lojmanlarının yıkımı ile ilgili dava sürecinde mahkeme, Behruz Çinici'nin başvurusuna istinaden aldığı yıkımın durdurulması konusundaki ''ihtiyati tedbir'' kararını, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) başvurusu üzerine kaldırdı.

Yıkımı tamamlanan lojmanların inşaat süreci konusunda bir engel kalmazken, Behruz Çinici ile TOKİ arasında telif ve hakaret nedeniyle iki ayrı tazminat davası sürecek.

Alınan bilgiye göre, lojmanların mimarı Behruz Çinici'nin açtığı davaya istinaden konutların yıkımı konusunda ihtiyati tedbir kararı veren Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, TOKİ'nin itirazı üzerine, 13 Mart'ta, ihtiyati tedbir kararını kaldırdı. TOKİ yetkilileri, inşaata başlanması için herhangi bir engel kalmadığını, inşaat alanının temizlenmesinden sonra çalışmaların başlayacağını söylediler.

Yetkililer, mahkemenin bundan sonra ''yıkımına karar verilen veya yıkılan binalar konusunda mimarın telif hakkının bulunup bulunmadığına'' karar vereceğini belirtirken, bilirkişilerin ''kültür varlığı olarak tescil edilmeyen yapılar konusunda mimarın telif hakkının bulunmadığı'' yönünde görüş bildirdiğini kaydettiler. Mevzuata göre, kültür varlığı olarak tescil edilmeyen hiç bir yapıda mimarın telif hakkı olmadığını vurgulayan yetkililer, aksi durumun ''mülkiyet hakkına müdahale'' sayılacağını ifade ettiler.

Diğer taraftan Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çankaya Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin başvurusu üzerine, 2 Mart'ta, ''TBMM lojmanlarının korunması gerekli kültür varlığı özelliği taşımadığına'' karar vererek, tescil talebini kabul etmedi.

Mimar Behruz Çinici'nin, yıkım nedeniyle 600 bin YTL telif hakkı istediğini hatırlatan TOKİ yetkilileri, Çinici'nin yıkım uygulaması nedeniyle TOKİ hakkında kullandığı ''vandalizm, vandallar'' gibi kelimeleri, ''kurum kimliğine hakaret'' kabul ederek, tazminat davası açtıklarını bildirdiler. Yetkililer, ''kurumsal kimliğe hakaret'' nedeniyle, mimar Behruz Çinici'den 200 bin YTL tazminat talep edildiğini, dava dilekçesinin mahkemeye verildiğini kaydettiler.

Behruz Çinici'nin avukatı Teoman Seyithanoğlu ise daha önce yaptığı açıklamada, lojmanların kültür varlığı olarak tescil edilip edilmemesinin telif hakkını etkileyen bir şey olmadığını söylemişti. ''Tescil edilmemesi kararı'' konusunda da yargıya başvurma haklarının bulunduğunu belirten Seyithaoğlu, telif hakkının, mimari proje kapsamında ağaçlandırılan bölümler dahil bütün TBMM lojman alanı, ticaret merkezi ve otel alanı olarak satılan bölümü de ilgilendirdiğini kaydetmişti.

Mimar Behruz Çinici ise TBMM lojman alanı içinde bulunan ticaret merkezi ve otel alanı ile ilgili telif haklarını, ilgili firmalara usulünce verdiğini söylemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber