Avrupalı alıcılar gelmekte tedirgin

Siyasi gerilimin gölgesinde kalan Avrupalı hazır giyim alıcısı güvenlik sorunlarını bahane ederek ziyaretlerini azalttı. Hazır giyimciler de AB'li müşterinin ayağına gitmeye başladı

Haber Giriş : 03 Ağustos 2017 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupalı alıcılar gelmekte tedirgin

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki (AB) siyasi gerilim Avrupalı alıcılara da yansımaya başladı. Özellikle Almanya'da gerek federal hükümet, gerekse basın yoluyla anti propagandalar geliştirilmesi, Avrupalı hazır giyim alıcılarının güvenlik sorunlarını bahane ederek mal alımı için Türkiye ziyaretlerini azaltmalarına neden oldu. Bu sorunu aşmak isteyen hazır giyimciler ise satmak istedikleri ürünleri Avrupalı müşterilerinin ayağına götürmeye başladı. Sektör temsilcileri, "Buraya geldiklerinde daha fazla mal satabiliriz ancak, gelmekten imtina ettikleri için biz malımızı onlara götürüyoruz. Dolayısıyla ürün tanıtımı daha kısıtlı oluyor. Halbuki buraya gelseler, temmuzda gerçekleşen rakamın çok daha üzerinde ihracat rakamını yakalayabilirdik.

Kurların da etkisiyle" yorumunu yapıyor. Öte yandan hazır giyim ihracatının yüzde 74'ünün gerçekleştirildiği Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerine, yılın ilk yedi aylık döneminde ihracatta düşüşlerin yaşandığı görüldü. Buna göre Almanya'ya temmuz ayı ihracatı yüzde 11,6 artış göstermesine karşın, yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 1 düşüş söz konusu. Böylelikle geçen yılın ocak-temmuz döneminde 1 milyar 851 milyon dolar olan ihracat, bu yılın yedi ayında 1 milyar 836 milyon dolar oldu. İngiltere ve Fransa için de benzer düşüşler söz konusu. Brexit'le boğuşan İngiltere'ye ihracat yüzde 7,83 düşüşle 1 milyar 195 milyon dolardan, 1 milyar 101 milyon dolara geriledi.

Terör nedeniyle ülkesinde OHAL ilan eden Fransa'ya ihracatta da yüzde 8,25 düşüş var. Söz konusu azalışla Fransa'ya hazır giyim ihracatı 467,7 milyon dolarda kaldı. Bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 509,8 milyon dolardı. Fransa'nın ardından Belçika'ya yüzde 8,67, Avusturya'ya yüzde 8,61, Finlandiya'ya yüzde 9,13, Danimarka'ya yüzde 11,3, İsveç'e yüzde 4,37, İtalya'ya yüzde 13,5, Polonya'ya yüzde 38,76 düşüş yaşandı. En keskin kaybın Lüksemburg'dan geldiği görüldü. Bu ülkeye ihracat yüzde 94,3 azalışla 5,1 milyar dolardan 289 milyon dolara geriledi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, şunları söyledi: "İhracatımızın yüzde 74'ünü AB'ye yapıyoruz. Sıkıntımız, Avrupalı alıcıların Türkiye'ye gelmekten imtina etmesi. Bunu da firmaları ziyaret ederek aşmaya çalışıyoruz. Aslında şu dönemde ihracatımızın daha çok artması gerekiyordu."

AVRUPA BASKISI YAŞIYORUZ

Bursa'dan 25 ayrı ülkeye havlu ve ihram ihracatı yapan Sökücüler Tekstil'in sahibi Cabir Sökücü, ihracattaki Avrupa baskısını Afrika ve Asya pazarlarına açılarak çözmek istediklerini söyledi. İhracatta sorunlar yaşadıklarını belirten Sökücü, "Genel manada yurt dışından ülkemize karşı yoğun bir baskı hissediyoruz. Bunun somut örneklerini görüyoruz. Bazı ülkelerde, gümrüklerde yaşadığımız sorunlar var. Alışverişimizin devam ettiği ülkelerden ticaret insanlarının ülkemize geliş gidiş zorluklarını görüyoruz" dedi. Yaşanan olumsuz gelişmelerin ihracatı olumsuz etkilediğini, ancak İhracattaki dış baskıyı yeni pazarlara açılarak bertaraf edeceklerini belirten Sökücü, "Amerika'da geçen hafta ön açılışı yapılan Türk Ticaret Merkezi'nde yer almaktayız. Amerika pazarında da kalıcı bir oyuncu olmayı arzuluyoruz. Ortadoğu'da Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt,uzak doğuda Malezya, Avrupa'da Bulgaristan, Yunanistan, İsviçre, Polonya, Hollanda ile çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber