YAŞ'ta sivil imza

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yeniden yapılandırma kapsamında sivil üyelerin sayısının arttırıldığı YAŞ'ta ilkler yaşandı. YAŞ kararları, önceki akşam İstanbul'daki Tarabya Köşkü'ndeki zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte netleştirildi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ağustos 2017 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YAŞ'ta sivil imza

YAŞ'TA SİVİL İMZA

Yeniden yapılandırma kapsamında sivil üyelerinin sayısının arttırıldığı YAŞ kararlarıyla TSK'da komuta kademesi değişti. Üç kuvvet komutanı emekliye sevkedilirken, en büyük sürpriz kendisinden daha kıdemli 3 koramirali geride bırakarak Deniz Kuvvetleri'nde 1 numara olan Koramiral Adnan Özbal oldu. Sadece 6 general ve amiral terfi alırken, 8 general ve amiralin görev süresi de 1 yıl uzatıldı. 61 albay ise general ve amiralliğe terfi etti.

Dün Anıtkabir ziyareti sonrası Çankaya Köşkü'nde toplanan şura, yaklaşık 4 saat sürdü. Şura kararlarının onayı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'dan Ankara'ya dönüşü beklendi. Kararlar Cumhurbaşkanı'nın onayı ardından kamuoyuna açıklandı. Kuvvet komutanlıklarına yapılan atamalar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklanırken, alınan diğer kararlar da Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu.

İLKLER YAŞANDI

15 Temmuz Darbe girişimi sonrası şura kararlarına sivil imza atıldığı görüldü. İlkler yaşandı, terfi ve atamalarda teamüller alt üst oldu. Dün ilk kez Başbakan'ın YAŞ üyelerine yaptığı açılış konuşması basına yansıdı. Başbakan Yıldırım, "Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir koordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir" dedi.

ERDOĞAN ONAYLADI

YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mili Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Müsteşar Ali Fidan birlikte sundu. Böylelikle kararların Cumhurbaşkanı onayına sunulması da siviller eliyle gerçekleştirilmiş oldu. Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimi sonrası YAŞ kararlarını imzaya sunan Kurmay Albay Fehmi Atuk FETÖ'den tutuklanmıştı.

Yüksek Askeri Şura'da kuvvet komutanları tamamen değiştirildi. Görev süresi dolan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak emekli edilirken, yerine, en güçlü aday olarak gösterilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler atandı. Güler, böylece Org. Hulusi Akar'ın görev süresinin dolacağı 2019 yılının en güçlü genelkurmay başkanı adayı oldu. Güler'in yanısıra 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet eden Orgeneral Ümit Dündar'ın adı da Kara Kuvvetleri Komutanı olarak geçiyordu. Güler'in Kara Kuvvetleri Komutanı olması, Dündar'ın önünün kesildiği yorumlarına neden oldu.

ABİDİN ÜNAL 3 YILDA EMEKLİ OLDU

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal emekli edildi. Ünal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 2 yıllık görev süresini doldurmasına karşın rütbesinde 4 yılını doldurmadan 3 yılda emekli edilmiş oldu. Hava Kuvvetleri'nin yeni komutanlığına ise Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz atandı. Hava Kuvvetleri'nde terfi bekleyen 2 korgeneralden ilk sırada bulunan Korgeneral Atilla Gülan orgeneralliğe terfi ettirilerek Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na atandı.

En büyük tehdit istikrarsızlık

Başbakan Binali Yıldırım, toplantıda bir konuşma yaptı. Yıldırım'ın bu konuşmasına ilişkin basına bilgilendirme yapıldı. Yıldırım, özetle şunları söyledi: Bu zor coğrafyada güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler söz konusudur. An itibariyle Türkiye, üç terör örgütü ile aynı anda amansız mücadele sürdürmektedir. Bunlar bölücü terör örgütü, FETÖ ve DEAŞ terör örgütüdür. Özellikle geçen yıl ağustos başında karar verdiğimiz taarruz amaçlı mücadele stratejisi ve güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmaları, beklenen sonucu vermiş ve bölücü terör örgütü ile mücadelede çok anlamlı bir seviyeye gelinmiştir.

DAĞA ÇIKIŞLAR AZALDI

Son dönemde gençlerin dağa çıkışları önemli ölçüde azaldı. Bölgede proaktif mücadele devam ederken özellikle güney sınırlarından terör unsurlarının sızmalarının önlenmesine yönelik sınır güvenliği tedbirlerine de hız verildi. Aynı zamanda hava ve kara harekatları marifetiyle terör örgütü unsurları ülke sınırlarına girmeden etkisiz hale getirilmektedir. Bütün bu tedbirlere rağmen mücadele henüz bitmemiştir.

EN BÜYÜK TEHDİT

Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir. Bu cümleden olmak üzere cazibe merkezleri programı başlatılmıştır. Ayrıca çukur siyaseti sonucu ortaya çıkan tahribatın giderilmesine yönelik çalışmalar süratle devam etmektedir. Türkiye'yi ilgilendiren iç ve dış tehditler henüz bitmedi. Bölgesel ve küresel sorunlar önümüzdeki süreçte potansiyel riskler olarak varlığını sürdürüyor.

YENİ SİSTEM İSTİKRARI GARANTİ ALTINA ALDI

Bütün bu zor şartlar altında 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır.

Kıymet Sezer Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber