Kalp damar hastalığı Türkiye'de de büyük sorun

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2007 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç, 25-31 Mart Kalp ve Damar haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada kalp ve damar hastalıklarının dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de en önemli sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Her yıl dünyada 17 milyon Türkiye'de ise 200 bin kişinin kalp ve damar hastalığı nedeniyle öldüğünü ve bu rakamların ürkütücü olduğunu ifade eden Dr. Alim Tunç, ölüm oranlarının bu hızla devam etmesi halinde altı, yedi yıl sonra bu rakamların iki katına çıkacağını dile getirdi. Türkiye'nin kalp ve damar hastalığı ölümlerinde Avrupa'da bayanlarda birinci sırada erkeklerde ise ilk beş içerisinde yer aldığını belirten Tunç, ?Ölüm hızı bu şekilde devam ederse altı, yedi yıl sonra yılda 400 bin vatandaşımız, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölecek. Bu, oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Öyle ki, biz Avrupa'da, kalp ve damar hastalıklarından ölümde, bayanlarda 1 inci sırada erkek nüfus olarak, ise ilk 5 içerisindeyiz. Kalp hastalıklarının en önemli hazırlayıcı unsurları olarak stres, dengesiz beslenme, sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, fazla kilo, genetik dediğimiz irsî özellikler olmak üzere pek çok faktör kalp hastalığını hazırlamaktadır? dedi.

Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de her geçen yıl yaşlı nüfusun artış gösterdiğini belirten Milletvekili Dr. Tunç, ?Genç bir nüfusa sahibiz. Bu genç nüfusumuza rağmen, Avrupa'da olduğu gibi, genç nüfus, yerini yaşlı nüfusa bırakmaktadır. Bu da, bize, biraz önce verdiğim rakamların çok daha yükseleceğini göstermektedir. Yani, bizim yılda 400 binden fazla insanımızın, altı, yedi yıl sonra kalp hastalıklarından öleceğini göstermektedir. Onun için, bunlara elimizden geldiğince tedbir almamız gerekmektedir. Beslenmemize dikkat etmemiz, stresli ortamlardan uzak durmamız, gerek hipertansiyonlu hastalarda tansiyonu düzenlemek gerek şeker hastalarının hastalığını düzenlemek. Bunlar oldukça önemli koruyucu tedbirler olmakla beraber, sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun da özellikle genç nesilde çok yaygın olarak kullanılmaya başlandığını, özellikle hanımefendilerde sigara tüketiminin gittikçe arttığını gördüğümüzde, tehlikenin boyutlarının ne derece arttığını hepimizin bilmesi gerekmektedir. Sigaranın, zaten, birinci derecede kalp hastalığı etkeni olduğunu, artık, bütün dünya ve herkes kabul etmektedir. Alkol için süslü püslü laflar getirilmektedir. Yok efendim, şu kadarı faydalı, şu kadarı zararlı. Gençlerimizi, özellikle, birayla alkole alıştırmaktadırlar. Özellikle bira, içinde ihtiva ettiği kobalttan dolayı iki kere daha tehlikelidir, iki kere daha kalp hastalığına direkt olarak yol açabilecek bir maddedir. Dolayısıyla, alkolden insanları ve gençlerimizi uzak tutmamız lazım? dedi.

Kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısının kanser ve trafik kazasında ölenlerden çok daha fazla olduğunu da sözlerine ekleyen Alim Tunç, ?Uyuşturucu kullananlarda ani kalp ölümleri çok sık olmaktadır ve maalesef, nedeni bilinmemektedir. Yani, onun için, eğer kalbimize değer veriyorsak, gençlerimizi, özellikle, sigara, alkol ve uyuşturucudan muhakkak uzak tutmamız gerekmektedir. Kamusal bazda yapacağımız önemli tedbirler vardır. Şurası unutulmamalıdır ki, kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısı, trafik kazalarından ve kanserden ölenlerin sayısından çok daha fazladır. Tüm Türkiye'de, fedakârane, cansiparane, 24 saat kesintisiz kalp damar sağlığı hizmeti veren bir sağlık sistemi vardır. Kalıptan ziyade kalp önemlidir; onun için, kalbimize, kalbimiz gibi bakmalıyız?şeklinde konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber