'İLKSAN'ı kapatmak yerine ıslah edelim'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mart 2007 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapatılmak isteyen 'İlkokul Öğretmenleri Sağlık Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, 'kapatma yerine kurumun ıslahının daha doğru olacağını' söyledi

Kapatılması halinde üyelerine ödemeleri gereken 1.2 katrilyon liralık parayı karşılamalarının mümkün olmadığını anlatan Tuncer Yılmaz, "İLKSAN'ın durumu kamuoyuna yansıtıldığı gibi o kadar da kötü değil, zorlanmadan ödemelerimizi yapabiliyoruz. Kuruma olan güvensizliği yenmemiz halinde daha güzel işler de yapabiliriz" dedi.

1993'te yaşanan 'yolsuzluk olaylarından sonra imajını bir türlü düzeltemeyen' İLKSAN'ın geçen ay göreve başlayan yeni yönetimi basının karşısına çıktı. Sandığın mal ve nakit varlığı hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, "İLKSAN, kendi kaynaklarını yeterince kullandığı ve hiçbir baskıya maruz kalmadığı sürece, sadece üye merkezli bir hizmet anlayışı ile yoluna devam ederse, o zaman sağlıklı bir yapıya kavuşur" dedi.

'Kuru söylem ve ifadelerle ya da yanlış haber ve bilgilerle sandık hakkında karalama kampanyası başlatanlar ile sandığı hala 1993'teki imajı ile gündeme getirenlerin' yanlış içinde olduklarını savunan Tuncer Yılmaz, "Hiçbir yeterli bilgiye sahip olmadan sırf sendikalarını gündeme getirmek için politika yürütenler, İLKSAN üyelerine yarar değil zarar veriyor. Bu durum da İLKSAN'ın ilerlemesine engel oluyor" diye konuştu.

"Üyelerimize kar sağlıyoruz"

Zarar eden işletmelerini düzelteceklerini, gerekiyorsa da satacaklarını anlatan İLKSAN Başkanı, bankada 130 milyon YTL civarında paralarının olduğunu, bu parayla da her yıl emekli olan 10 bine yakın üyelerine 'zorlanmadan' emekli ikramiyesi ödeyebileceklerini söyledi. Emekli olan üyelerine 7 bin ile 8 bin 500 YTL arasında emekli ikramiyesi veren İLKSAN'ın Başkanı, "Üyemiz bize 25 yılda toplam bin 300 YTL yatırıyor, biz ona 7 bin 500 YTL emekli ikramiyesi veriyoruz. Üyemiz aidatı dolara yatırmış olsa 2 bin 400 dolar ediyor, ama bizim verdiğimiz 5 bin 300 dolara denk geliyor. İkramiye dışında üyelerimize evlenme, tabi afet, şehit, ölüm, maluliyet gibi sosyal yardımlar yapıyoruz. Yani sandık o kadar kötü ve kötü durumda değil. Kendini çok rahatlıkla çevirebilecek durumda ve üyelerine fayda sağlıyor" dedi.

"İLKSAN'ın kapatılması fiilen mümkün değil"

246 bin üyesi olan İLKSAN'ın kapatılmasının fiilen mümkün olmadığını, kapatılması halinde üyelerine faiziyle 1 milyar 223 trilyon YTL ödemeleri gerektiğini açıklayan Yılmaz, tüm gayrimenkullerini satmaları halinde bile bu parayı karşılayamayacaklarını söyledi.

'1993'teki yanlışların' kurumun imajını zedelediğini ve hala o imajın devam ettiğini kabul eden Tuncer Yılmaz, son zamanlarda Yenikent'te yapılan ve üyelerine iki-üç kat gelir sağlayan konutlar gibi girişimlerin, güvensizlik imajını yavaş yavaş düzelmesine neden olduğunu kaydetti.

Yılmaz, çeşitli illerden kendilerine konut yapılması konusunda talep geldiğini, İLKSAN'ın imajının iyileşme sürecine girdiğini belirtti.

1996 yılından bu yana Türk Eğitim Sen delegesi üyelerin yönettiği sandıkta yolsuzluk imajının 1993'ten kaldığını anlatan Tuncer Yılmaz, 1996 yılından bu yana hiçbir yolsuzluk iddiasının olmadığını, bu yıldan sonraki yöneticilerin 'bir çayın hesabını verebilecek durumda' olduklarını savundu.

Tuncer Yılmaz, üyelerin yatırdığı aidatı faiziyle geri alabilmesi için gereken 5 yıllık üyelik şartını 3 yıla indireceklerini, evlenme yardımından faydalanmak için gerekli olan 1 yıllık üyelik şartını da kaldıracaklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber