IMF'nin gözü memurun cenaze giderinde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Mart 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

erdoğan süzer

Devlet, IMF'nin istediği 3.8 milyar YTL'lik tasarruf paketinin içini doldurabilmek için, cenaze ve tedavi giderleri de dahil bir çok hizmetten kısıntıya gidecek. Ayrıca temizlik malzemesinde de tasarruf yapılacak

Türkiye'deki 20 günlük incelemelerinin ardından bu yılın bütçesinden 3.8 milyar YTL tutarında tasarruf yapılması şartını koyup giden IMF, devletin tüm harcama dengesini bozacak. Cenaze hizmetleri de dahil olmak üzere devletin vatandaşlara yönelik birçok hizmetinde tasarrufa gidilecek. IMF ile 3.8 milyar YTL'lik tasarruf konusunda anlaşmaya varan ekonomi yönetimi, halkın sağlık harcamalarında kesintiye gitmeyeceği ve kaliteyi düşürmeyeceği sözünü verdi. Bu durumda büyük paket, devletin sağlık dışındaki diğer harcama alanlardan yapılacak kesintilerle doldurulacak.

RESMİ TUVALET KAĞIDI

Türkiye bu yılın ilk iki ayında milyonlarca vatandaşa cenaze ve tedavi gideri olarak 1.2 milyar YTL tutarında harcama yaptı. Oysa aynı dönemde yabancı ve yerli bir grup yatırımcıya tam 11 milyar 987 milyon YTL tutarında faiz ödemek zorunda kaldı. IMF, 12 milyar YTL'ye ulaşan faize ses çıkarmazken, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve faiz giderinin sadece onda birine karşılık gelen cenaze ve tedavi giderlerini fazla buldu. Dolayısıyla ekonomi yönetimi, tedbir paketinin bir kısmını bu giderlerinden yapacağı tasarrufla dolduracak. Devletin tasarruf yapacağı önemli kalemlerden biri de temizlik giderleri olacak. Kamu kurumlarının ihtiyacı için alınan temizlik malzemeleriyle temizlik hizmetlerinde tasarruf yapılacak. IMF, son Ecevit Hükümeti döneminde de yine tasarruf istemiş, Maliye giderleri kısmak için bakanlıktaki tuvaletlere tuvalet kağıdı alımını durdurmuştu. Tuvalet kağıdı olmayınca da Maliye personeli tuvaletlerde günü geçmiş Resmi Gazete kağıtlarını kullanmak zorunda kalmış ve olay gazetelere, ?Resmi Tuvalet Kağıdı? başlığıyla yansımıştı.

BÜTÇE BOZULUYOR

Devlette tasarruf sadece kırtasiye, temizlik, cenaze ve tedavi giderlerinden yapılacak kesintiyle sınırlı kalmayacak, güvenlik ve savunma hizmetleri de dahil devletin bir çok hizmetinde tasarruf kendini hissettirecek. Kesintinin, bütçenin yatırım ve diğer cari giderlerinden örneğin yüzde 5 veya 10 gibi genel bir oranda yapılabileceği gibi, özel bazı kalemlerin seçilerek de yapılabileceğini belirten bir Maliye yetkilisi, ?Bu tür kesintiler kısa vadeli çözüm üretse de orta ve uzun vadede bütçenin yapısını bozuyor, bütçe esnekliğini yok ediyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber