'Doktor açığı büyük sorunlar oluşturacak'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Mart 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önümüzdeki yıllarda doktor açığının büyük sorunlar oluşturacağını belirterek, "Bu hususta sorumluluğu olan YÖK mutlaka bu sorumluluğunu yerine getirmek için planlar yapmalı ve ona göre hareket etmeli." dedi.

Bakanlığına ait sağlık kurumlarında incelemelerde bulunmak üzere Kocaeli'ye gelen Recep Akdağ, ilk olarak Vali Gökhan Sözer'i ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, özelikle doktor açığına vurgu yaptı. Sağlık sektöründe yatırımların hızla arttığını hatırlatan Akdağ, bu oranda doktor açığının da büyüdüğünü söyledi. Akdağ, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü'nün 53 ülkesinden biriyiz. Bu ülkeler içerisinde nüfusuna kıyasla doktor sayısı açısında sonda ikinci sıradayız. Her 100 kişiye bu bölgede 333 doktor düşüyor, Türkiye'de ise her 100 kişiye 149 doktor düşüyor. Bu rakam yarısından bile daha az. Ayrıca son yıllarda vatandaşlarımızın sağlık kurumlarına daha kolay erişmesi, vatandaşlarımızın sağlık bilincisnin artması, sağlık hizmetlerine müracaat sayısını da artırıyor. Müracaat sayısı önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Dolayısı ile hekim sayısında gerçekten büyük bir yetersizlik yaşıyoruz. Sistemi değiştiriyoruz, yeni binalar yapıyoruz, yeni ekipmanlar getiriyoruz, çalışma alışkanlıklarını değiştiriyoruz. Vatandaşın cebinde para ödemesini önleyecek yeni modeller geliştiriyoruz. Eğer doktor sayımız artırılmasa, önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye sağlık açısında büyük sıkıntılar içine girecek. Bu hususta sorumluluğu olan YÖK mutlaka bu sorumluluğunu yerine getirmek için planlar yapmalı ve ona göre hareket etmeli."

"AVRUPA'NIN EN BÜYÜK AFET KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'DE"

İllerdeki sağlık kuruluşlarının durumunu yerinde görmek için incelemelerine devam ettiklerini anlatan Akdağ, bu ziyaretlerden sonra meslek sağlık birimleri ve sağlık çalışanları ile toplantı yaptıklarını söyledi.

Son 4 yıl içinde Kocaeli'ye 137 milyon YTL sağlık yatırımı yaptıklarını açıklayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan'ın öncülüğünde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi kurduk. Doğan, büyükçe bir grubun Türkiye'de yetişmesi için bu meselenin liderliğini yaparak önemli bir çalışma yaptı. Kocaeli bunun çekirdeğini oluşturdu ve bir model geliştirildi. Kocaeli'de başlayan bu çekirdek çalışma Türkiye genelinde 2 bin 500 kişiye ulaştı. Gönüllülerden oluşan yetişmiş bir grubumuz var. Sağlık ekiplerinden oluşan bu elemanlar çok iyi bir eğitim aldılar. Onlara özel ekipmanlar, özel kıyafetler ve uygulama prensipleri oluşturduk. Bunun sonucu olarak Avrupa'nın en büyük afet kurtarma ekibi Türkiye'dedir. Bu ekipler, İran depreminden, Pakistan depremine kadar birçok ülkede arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı. Dünyanın birçok yerinde çok önemli işler başardılar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber