Meclis sağlık harcamalarında tasarrufa gidecek

Haber Giriş : 29 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, devletin üstündeki en ağır yüklerden biri olan sağlık harcamalarında tasarrufa gitmek amacıyla düğmeye bastı.

Hastanelerle paket anlaşması yapacak olan Meclis, aynı hastalık için tüm hastanelerde paralel tarife uygulanmasını sağlayacak. Hastanelerle imzalanacak sözleşme doğrultusunda fatura kesildikten sonra 1-2 içinde hastaneye parası ödenecek.

Meclis, sözkonusu uygulama ile bir yıl içerisinde 5-6 trilyon liralık tasarruf hedefliyor. Kamunun sağlık harcamalarında ilk sırayı alan TBMM, personelinden vekiline kadar uzanan yelpazede sağlık ve tedavi amaçlı harcamalarında kısıntıya gitme kararı aldı. TBMM Hesapları İnceleme Komisyonu'nun verilerine göre, önceki dönem merkez teşkilatı, milletvekilleri, eski üyeler, dul ve yetimler ile milli saraylarda çalışan personelin tedavi giderleri toplam 19 trilyon 933 milyar 247 milyon 170 lira olan Meclis, bu rakamın 13 trilyon 220 milyar 879 milyon 201 bin lirasını eski üyeler, dul ve yetimlere ayırmıştı.

Meclis, sağlık harcamalarında bir türlü gidemediği kısıtlamaya bu dönem gitme kararı aldı. TBMM İdare Amirliği tarafından yürütülen çalışma doğrultusunda anlaşma 'ucuz' sağlık hizmeti veren hastaneler ile yapılacak. Meclis, bu şekilde kasadan daha az para çıkmasını planlıyor. TBMM Tedavi Yönetmelikleri'nde yapılan değişiklik doğrultusunda gazetelere ilan veren Meclis Genel Sekreterliği özel hastaneler, poliklinikler, tıp merkezleri, laboratuvarlar, fizik tedavi, tıbbi görüntüleme, dializ ve taşkırma merkezlerinden sözleşme yapmak suretiyle sağlık hizmeti alınacağını duyurdu. Duyuruda, Türkiye genelinde sözleşme yapmak isteyen özel sağlık kurum ve kuruluşlarının TBMM Genel Sekreterliği'ne başvurmaları istendi.

TBMM İdare Amiri Kemalettin Göktaş, sözkonusu sistem ile 'farklı fatura' sıkıntısının önüne geçileceğini söyledi. Hastane sahipleri ile Meclis arasında zaman zaman yaşanan anlaşmazlıkların sona ereceğine işaret eden Göktaş, "Toplumun kafasını karıştıran olumsuz görüntüler bu şekilde ortadan kalkacaktır. Hastanelerle paket anlaşması yapacağız" diye konuştu.

İsteyen tüm hastanelerle bir sözleşme imzalayacaklarının altını çizen Göktaş, aynı hastalığın tedavisi için tüm hastanelerde aynı tarifenin uygulanmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Daha önce faturaların ödenmesi noktasında yaşanan sıkıntıların da bu sistem sayesinde ortadan kalkacağını ifade eden Göktaş, fatura kesildikten sonra 1-2 ay içinde hastaneye parasının ödeneceğini söyledi.

Farklı fatura çıkmasının önüne geçileceğini belirten Göktaş, hedeflerinin Meclis'in sağlık harcamalarında tasarruf sağlamak olduğunu bildirdi.

Daha az parayla aynı hizmeti alacaklarını anlatan Göktaş, sözkonusu uygulama ile bir yılda 5-6 trilyon lira civarında tasarruf hedeflediklerini söyledi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber