Servis terörünü bağış tetikliyor

Servisçi dehşeti, aileri "Çocuğumuz kime emanet" endişesine sevk etti. Ancak asıl sorun bu kişilerin yaptığı bağışlar. Servisçileri gelir kaynağı olarak gören müdürlere bağış verenler ve vermeyenler arasında ciddi anlaşmazlık yaşanıyor

Haber Giriş : 07 Eylül 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Servis terörünü bağış tetikliyor

KENAN BUTAKIN

Okulların açılmasına günler kala son yılların en önemli toplumsal sorunlarından olan servisçi terörü yine patlak verdi. Ümraniye'de müşteri kapma yarışı esnasında okul bahçesinde, çocukların gözü önünde kan döküldü. Sistemdeki çarpık düzeni KARAR'a anlatan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, gerilimin kaynağını açıkladı. İstanbul'da araç sayısının fazla olduğuna ve çok sayıda kişinin servisçi olmak istediğine dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: "Bu yüzden çeşitli kavgalar yaşanıyor. Ne yazık ki bazı okul aile birliklerinin gelirleri bir tek servisçilerden geliyor. Okullara kayıt esnasında bağış alınamadığından dolayı tek gelirlerinin servisler olduğu artık biliniyor. Çok ciddi rakamlar alınıyor. Ama servisçiler bağış mekanizması olarak görülmemeli. Zaten yasal değil. Gerilimlerin kaynağı da bu bağışlar. Bir servisçi okula bağış yapıp sözleşme yapmıştır, diğer bir servisçi de bağış yapmaya karşı çıkmıştır ama okulun da eski çalışanıdır. İşte kavgalar böyle yaşanıyor." Servis taşımacısı belirlenirken liyakat aranması gerektiğini vurgulayan Öztürk "Kriter para değil servisçi olsun. Daha önce bu işi yaptığı tespit edilsin. 'Servisçi eşittir bağış' olarak gördüğünüz zaman sıkıntılar had safhada artıyor" dedi. Benzer bir tepki de Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay'dan geldi. "Okul idarecileri ile okul aile birlikleri, öğrenci başı para verilmezse servis araçlarını okul bahçesine almamakla tehdit ediyor" diyen Binay, 7 yıldır aynı sorunu yaşadıklarını söyledi. Okul aile birliklerinin öğrenci başına 10 lira para istediğini öne süren Binay, söz konusu ücretlerin kaydının bulunmadığını aktardı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2010'da kentte görev yapan servis şoförlerinden 353'ünün çeşitli suçlardan sabıkalı olduğunu duyurmuştu. Kentte şu an yaklaşık 15 bin servisçi görev yapıyor.

CİNSEL İSTİSMAR, YARALAMA, TEHDİT, UYUŞTURUCU!

Fatih İlköğretim Okulu'nda müşteri kapma kavgasında Cüneyt Elik (27) hayatını kaybetti. Ramazan Sarı (42) ve Kerem Beyazıt (33) ile Selime E. de yaralandı. Olayla ilgili 8 kişi gözaltında, iki kişi aranıyor. Firari F. E'nin 2015'te Ümraniye'de çocuğa cinsel istismar suçundan gözaltına alındığı ortaya çıktı. Ölen Elik'in de daha önceden 3 kez kasten yaralama suçundan, yaralılardan Beryazıt'ın ise 2 kez uyuşturucu bulundurmak suçundan ayrıca Necmettin A.'nın ise tehdit, yaralama ve hakaret suçlarından 3 kez gözaltına alındıkları ortaya çıktı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber