Darbeci listelerinde 'artı-eksi' karmaşası

15 Temmuz'da Yalova'dan İstanbul'a götürülmeye çalışılan Hava Harp Okulu öğrencilerinin adının bulunduğu listedeki 'artı' ve 'eksi' işaretleriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Bazı öğrencilerin avukatı Kübra Aydın, iddianamede 'darbeye katılım' şeklinde yorumlanan işaretlerin ne anlama geldiğinin belirsiz olduğunu savundu

Haber Giriş : 08 Eylül 2017 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbeci listelerinde 'artı-eksi' karmaşası

HİLAL ÖZTÜRK

Kanlı darbe girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini de kullanan FETÖ'cü komutanların, tatbikat ve terör saldırısı gibi bahanelerle hareket ettikleri tespit edilmişti. Yalova'daki Hava Harp Okulu Tatbiki Eğitim Kampı'nda bulunan bazı askeri öğrencilerin de örgüt üyesi komutanları tarafından yönlendirildiği ortaya çıktı. Ancak süren soruşturma, kimlerin kendi isteğiyle darbeye katıldığını, kimlerin kandırılarak ihanete dahil olduğunu ortaya koyacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü iddianamesine giren deliller arasında üzerinde askeri öğrencilerin isimlerinin olduğu parçalanmış listeler yer aldı. Çatışmada öldürülen darbeci Binbaşı Ferhat Günay tarafından yırtılarak yok edilmeye çalışıldığı ileri sürülen listelerdeki isimlerin daha önceden hazırlandığı tespitine de dosyada yer verildi. Öğrencilerin isimlerinin yanındaki artı ve eksi işaretler darbede görevlendirilecekler olarak değerlendirildi. Öğrencilerinden bir kısmının avukatlığını üstlenen Kübra Aydın, Karar'a yaptığı açıklamada listelerdeki artı ve eksi işaretlerinin ne ifade ettiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

İsminin yanında 'artı' işareti bulunan öğrencilerden Devison Allushi'nin yabancı uyruklu bir öğrenci olduğuna ve olay yrlerine götürülmediğini dikkat çeken Aydın "Ayrıca yine iddianamenin 283. sayfasındaki listede 216. sıradaki öğrenciden başlayarak yaklaşık 30 öğrencinin yanında artı işareti yer almamasına rağmen öğrenciler Sultanbeyli'ye götürülmüş. İddianamenin 289-292. sayfaları arasında yer alan bölgedeki öğrenciler ki bununla birlikte, yanında artı işareti yer alan öğrenciler 25 kişiyken darbeci binbaşı Ferhat Günay ile aynı bölgeye götürülen 59 öğrenci bulunmasına rağmen 59'unun yanında da artı işareti yok" dedi.

YABANCILAR GÖTÜRÜLMEMİŞ

Aydın götürülmeyen öğrencilerin listelerde de görüldüğü gibi isimlerinin yanında 'sağlık' yazanlar ve yabancı uyruklu olduklarını belirtti. Listelerin 3'ncü sınıftan 4'ncü sınıfa geçecek öğrencilerin tamamının isminin yer aldığı paraşüt eğitimi listesi olduğunu savunan Aydın "Listelerde de görüldüğü üzere öğrenciler 1. grup paraşüt eğitimine gidecek olanlar ve 2. grup paraşüt eğitimine gidecek olanlar şeklinde ikiye ayrılmış. Yalova'da bulunan kamptaki eğitimi biten öğrenciler Ankara'ya paraşüt eğitimine, aynı şekilde buradaki paraşüt eğitimi biten öğrenciler Yalova'da bulunan kamp eğitimine gelerek sırayla iki ayrı eğitime tabi tutulacaktı. Ankara'da yargılamaları yapılan 142 Hava Harp Okulu öğrencisi var, söz konusu öğrenciler bu listede ismi yer alarak paraşüt eğitimi için burada bulunan öğrenciler" dedi.

YÖNETMELİĞE GÖRE TELEFON YASAK

Aydın, kampta öğrencilere telefon, TV, laptop benzeri her türlü iletişim aracı Hava Harp Okulu Yönetmeliği gereğince yasaklandığını belirterek "Bu sebeple, öğrenciler olay mahallerine gidene değin nereye ne amaçla götürüldüklerini bilmemekte olup sorgulayamamaktadırlar da. Bu kısım iddianamede de var. Yine dosyada görebileceğiniz üzere, bütün öğrenciler tam teçhizat hızlı bir şekilde toplatılarak otobüslere bindirilmek üzere hazırlatılmış. Sonrasında, otobüslere binebilen binmiş, binemeyen hazır bir şekilde otobüslerin gelmesi için bekletilmiş, bir kısmı ise 5 otobüs içerisinde bekletilmiş. Ancak otobüs henüz hareket ettirilmeden kamp komutanı Mehmet Gürler tarafından otobüsten indirilmişlerdir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber