Türkiye, dijital yayına odaklanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2007 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu (TK), Türk Telekom'un izleyiciye geniş interaktif olanaklar sağlayacak internet üzerinden televizyon yayını (IPTV) hizmetlerini imtiyaz sözleşmesi kapsamında verip veremeyeceğini incelemeye aldı. Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha, yaptığı açıklamada, IP TV'nin ''genişbant olanağa sahip şebekeler üzerinden internet protokolü kullanılarak şifreli veya şifresiz, ücretli ya da ücretsiz sayısal televizyon ve video hizmetlerini'' içerdiğini kaydetti.

IPTV hizmeti sunulurken, televizyon kanallarının bir yayın merkezinde paketlere dönüştürüldüğünü ve geniş bant şebekeler üzerinden kullanıcılara iletildiğini belirten Karaçuha, kullanıcıların bu hizmetten modem veya decoder kullanarak yararlanabildiğini ifade etti. IPTV hizmetlerininbir yayın platformu olduğuna işaret eden Karaçuha, kullanıcıların hizmetleri ADSL üzerinden alabildiğini ancak televizyon yayınlarını modemdeki ikinci bir porttan alabildiğini belirtti. IPTV'nin kullanıcılara geniş opsiyonlar sunduğunu, ücretli ya da ücretsiz çeşitli video ve yayın içeriklerinin alınabildiğini anlatan Karaçuha, bu sayede kullanıcıların, örneğin sadece haber programlarını sunucudan isteyebildiğini ve bunu istediği zamanda izleyebildiğini dile getirdi.

IPTV'de en büyük gelir kalemini şebekeden verilecek yeni filmlerden elde edilecek kazancın oluşturması bekleniyor. Geniş bir kütüphaneden istediği filmi seçme

imkanına kavuşacak olan izleyici, kaçırdığı bir televizyon programını da IPTV üzerinden isteyebilecek. Kablo bağlantısı üzerinden internet, televizyon ve telefon hizmeti vermeyi planlayan kablo şirketlerini de yakından ilgilendiren IPTV ve dijital yayıncılık konusu, 30 Mart cuma günü İstanbul'da toplanacak dijital yayıncılık zirvesinde de ele alınacak.

YAYINCILIK SAVAŞI KIZIŞIYOR

IPTV incelemesi ile gündeme gelen dijital yayıncılık konusu, Vestel'in İstanbul'da düzenlediği tam gün süren toplantıda ele alınacak. Dijital TV yayıncılığında yaşanan global teknolojik gelişmeleri ve Türkiye'nin dijital yayıncılığa geçiş sürecini ele almak üzere düzenlenen ?Uluslararası Dijital Yayıncılık Zirvesi?ne, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım'ın yanısıra TRT, RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu ve Televizyon Yayıncıları Derneği ile Avrupa ülkelerinin yayıncılık sektörlerinin nabzını tutan temsilciler, Türkiye'de dijital yayıncılık konusunda söz sahibi isimler ve konuyla ilgili tüm taraflar katılacak.

Analog yayıncılıktan dijital yayıncılığa geçiş ve uygulama planları konusunda bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı ve Türkiye'nin dijital yolculuğunun tartışılacağı uluslararası zirve 9:00'dan 18:00'e kadar sürecek. Zirvenin programı şöyle:

09:30 - 10:15 Açılış Konuşmaları

Ömer Yüngül / Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı

Ahmet Zorlu / Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Binali Yıldırım / Ulaştırma Bakanı

10:15 - 10:45 Avrupa Uygulamaları ve Vestel / Cabot'un Rolü

Turan Erdoğan / Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili

10:45 - 11:20 Kahve Arası

11:20 - 11:45 Konuşma

Richard Lindsay Davies / DTG Genel Direktörü

11:45 - 12:05 Konuşma

Tayfun Acarer / Telekomünikasyon Kurulu Başkanı

12:05 - 12:20 Konuşma

Ali Güney / TRT Genel Müdür Vekili

12:30 - 14:00 Öğle Yemeği

14:00 - 14:30 Konuşma

Taha Yücel / RTÜK Kurul Üyesi

14:30 - 14:45 Konuşma

Nuri Çolakoğlu / Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

14:45 - 15:15 Konuşma

Rahul Chakkara /BBCi Denetçi

15:15 - 15:30 Cabot Uygulaması

Alp Somyürek/ Cabot Genel Müdür Vekili

15:30 ? 15:45 Dijital Televizyon Yayıncılığında İnteraktif Uygulamalar

Paul Daly /Impala Müşteri Sistemleri Genel Müdürü

15:45 - 16:15 Kahve Arası

16:15 - 17:30 Panel: Türkiye'nin Dijital TV Yolculuğu

Panel Yöneticisi: İhsaner Alkım, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi

Profilo, Beko, Digiturk, Turksat, D Smart, Türk Telekom, TRT temsilcileri

17:30 - 18:00 Soru - Cevap ve Kapanış

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber