Türkçe sınavını geçen memur terfi edecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Mart 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurları görevde yükselebilmek için Türkçe sınavına girecek. Türkçe'yi doğru kullanan memur terfi edecek ve maaşı artacak

Türkçe'nin doğru kullanılmasını teşvik etmek için yasa çalışması hazırlıkları başladı. TBMM'de kurulan araştırma komisyonunun tespitlerine göre hazırlanacak yasayla, devlet memurları görevde yükselebilmek için İngilizce sınavı gibi Türkçe sınavına da girecek. Türkçe'yi doğru kullanan memur terfi edecek ve maaşı artacak. AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem başkanlığındaki Türkçedeki Bozulma ve Yozlaşmayı Araştırma Komisyonu geçen hafta Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Kemal Tural'ı dün ise TRT eski spikeri Atilla Sarıkayalı'yı dinledi. Komisyon, yarın Türk Dil Kurumu (TDK) eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercilasun'u dinleyecek.

Yasa çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü bildiren Komisyon Başkanı Ekrem Erdem, 'Dildeki yabancılaşma ve yozlaşma özellikle dışardan gelen ürünlerle başlıyor. Biz bunun için öncelikle yabancı bir firmanın, eğer Türkiye'de ürününü satmak istiyorsa, kullanma kılavuzuna mutlaka Türkçe'yi eklemesini istiyoruz. Yine Türkiye'de satılacak cep telefonlarının menüsüne dil olarak Türkçe'nin de konulmasını istiyoruz. Bunları yapmayanların ürünleri, yurda girmemeli' dedi. Genelkurmay Başkanlığı'nın, binbaşı seviyesine kadar yükselmek isteyen tüm askerlere uygulanan 'Türkçe'yi doğru kullanma sınavını' örnek gösteren Erdem, 'Bu uygulama tüm kamu kurumlarında hayata geçirilmeli. Nasıl ki İngilizce bilmek terfi için bir artı ise Türkçe'yi doğru yazıp doğru konuşmak da aynı şekilde kriter olsun' diye konuştu.

F KLAVYE ÖZENDİRİLMELİ

İnternette Türkçe karakterlerin kullanılmasının da sağlanması gerektiğini vurgulayan Erdem, 'Türkçe karakterler, internetin tüm alanlarında kullanılabilmeli. Bilişim uzmanları Ulaştırma Bakanlığı'nın ilgili birimleri bunu sağlamalı. Türkçe F klavyenin kullanımı özendirilmeli. Klavyelerde 'delete' yerine 'sil' yazmalı; 'page up' yerine 'sayfa başı' yazmalı' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber