Arakan'da yalnız Türkiye vardı

Arakan Müslümanları'na yardım ulaştıran TİKA'nın Başkanı Serdar Çam: Emine Erdoğan'ın o insanlara ziyareti tüm dünyaya mesaj verdi. Birleşmiş Milletler giderek yok oluyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Eylül 2017 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arakan'da yalnız Türkiye vardı

İSA TATLICAN

Dünya, Arakan Müslümanları'nın sorunlarına kulaklarını tıkarken, Türkiye geniş bir heyetle Bangladeş'teki kampları ziyaret ederek Müslümanların acısını paylaştı. 2012'den bu yana Arakan Müslümanları'nın dramıyla yakından ilgilenen ve geçen cuma günü bölgeye bin tonluk yardımın dağıtımına başlayan TİKA Başkanı Serdar Çam'la, Bangladeş ziyaretini ve Arakan Müslümanlarının geleceğini konuştuk. Çam, "BM giderek yok oluyor. Arakan'da sadece Türkiye vardı" dedi.

MAZLUMLARIN SESİ OLUYORUZ

Serdar Bey, TİKA olarak hangibölgelere yoğunlaşıyorsunuz?

Zorluklara, tehdit ve engellemelere rağmen mazlum coğrafyada Türkiye'nin yardım elini ulaştırmaya devam ediyoruz. Türkiye ile birlikte büyüyerek ofis sayımızı dünyada 60'a çıkardık. Afrika açılımımızdan sonra Latin Amerika açılımını başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat doğrultusunda dünyanın en ücra köşesindeki mazlumların sesini duyurmak için büyük çaba sarfediyoruz. Bugün de Bangladeş ve Myanmar'da mazlumlara Türkiye'nin yardım elini uzatıyoruz.

Birçok yardım kuruluşu bölgeden çıkarılırken TİKA kesintisiz olarak insani yardımlarına devam ediyor. Bu nasıl gerçekleşti?

Myanmar'daki hükümet değişikliğinden sonra bölgedeki diplomasi faaliyetlerimiz hız kazandı. Son 4-5 yılda zor olan bir süreci başarılı bir şekilde geçirerek Arakan eyalet yönetimi ve Rohingyalı Müslümanlardan sorumlu devlet yetkilileri ile iyi iletişim kurduk ve yardım dağıtan tek kuruluş olarak o bölgede yer aldık. Birçok yardım kuruluşunun bölgeden çıkması istenirken TİKA bölgede varlığını sürdürmeye devam etti. Başka kuruluşlar giderken sadece Türkiye var orada.

Türkiye uzun süredir Rohingya Müslümanları'nın sorunları ile ilgili sanırım.

Evet. Türkiye Rohingya Müslümanları için uluslararası diplomasiyi harekete geçirmek adına 2012-2013 yıllarında da devreye girmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın o dönemde de talimatları olmuştu. Sayın Emine Erdoğan hanımefendi, Dışişleri Bakanımız ve bizlerin de katıldığı bir heyetle bölgeyi ziyaret etmiştik. Kamplar ziyaret edildikten sonra Türkiye'ye dönüldü ve hızlı bir şekilde insani yardım faaliyetine başlanıldı.

ÇOK ZOR ŞARTLARDALAR

26 Ağustos'ta Arakan'da başlayansaldırılarda Türkiye çok hızlıorganize oldu. Biraz bu süreçten bahsedermisiniz?

Biz zaten 2013'ten bu yana bölgede kesintisiz olarak çalışıyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımız İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak bölgeye en çok katkıyı yapan lider olduğunu bütün dünya kabul ediyor. Birçok dünya liderinin dikkatini Myanmar'a çekmeyi başardı. Myanmar Devlet Başkanı ile görüşme yaptıktan sonra tek yabancı kuruluş olarak TİKA orada faaliyet gösterdi. O bölgede sıkışmış sivil insanlara, mazlum Arakan Müslümanlarına ilk parti olan bin tonluk yardımı gönderdik. Bangladeş'e geçmek isteyenlerin sıkıştığı bir alan var. Kadın ve çocukların zor şartlar altında yolculuk yaptığını biliyoruz. Onlara ulaşmak için yoğun çalışıyoruz.

Bütün dünya Arakan'daki insanlık dramına sessiz kalırken Emine Erdoğan Rohingya Müslümanları'nın yaşadığı kampları ziyaret ederek acılarını paylaştı. Ancak CHP bu durumdan bile rahatsız oldu. O duygusal anların şahidi olarak ne söylemek istersiniz?

Ben siyasi değilim devletin bir bürokratıyım. Siyasilere cevap verecek durumda değilim. Ama şunu söyleyebilirim. Bütün dünyada devlet başkanlarının eşlerinin bir sosyal sorumluluk görevleri vardır. Sayın Emine Erdoğan Türkiye'nin mesajını mazlum Arakan Müslümanlarının yaşadığı bölgelerde bakanlarımızla birlikte en güzel şekilde vermiştir. Orada çok duygusal anlar yaşandı. Bu ziyaret ve dağıtılan yardımlar Arakan Müslümanları için çok önemliydi. Bu bizim için gurur verici olmalıdır.

BM ERDOĞAN'I DİNLEMELİ

BM birçok konuda olduğugibi Myanmar meselesindede yetersiz kaldı. Birçoktoplantısına katılan birbürokrat olarak BM'ningeleceği hakkında ne söylersiniz?

Birleşmiş Milletler Cumhurbaşkanımızın her vesile ile dile getirdiği gibi "Dünya 5'te büyüktür" mesajını algılayamayan, klişelerin içerisinde kalmış, çıkarlar içinde denge kurmaya çalışan bürokratik bir örgüt. Reforme edilmezse hantallaşır ve işlevini yitirir. BM Genel Sekreteri sık sık çeşitli açılımlar yapmak istediğini anlatıyor. Ama maalesef bu yapı artık dünyadaki problemleri taşıyacak durumda değil. Dünya kaotik bir noktaya doğru giderken, geleceğe huzurlu bir dünya bırakmak istiyorsak BM'nin Sayın Cumhurbaşkanımız'ın verdiği mesajları bir kez daha gözden geçirmesinde fayda var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber