Hazine bonosundan daha çok kazandıran mortgage tahvili geliyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Mart 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu ay Meclis Genel Kurulu'nda onaylanarak yasalaşan mortgage sisteminin en önemli parçalarından birini oluşturan 'ipotek teminatlı menkul kıymetlere' ilişkin düzenleme hazırlandı. SPK 2. Başkanı Turan Erol, ipotek teminatlı menkul kıymetlere ilişkin taslağın, kısa sürede kamuoyunun görüşüne açılacağını söyledi. Taslak, bankaların tüketicilere verdikleri mortgage kredileri karşılığında aldıkları ipotekleri tahvil haline dönüştürerek satmalarını ve yeniden kaynak yaratmalarını sağlıyor. Söz konusu tahvillerin bankaların mevcut kredi portföylerini yeniden nakite dönüştürmelerini sağlayarak konut kredisi faizlerinde de düşüşe yol açması bekleniyor.

Yatırımcı için cazip

Mortgage tahvilleri aynı zamanda yatırımcılara da Hazine bonolarından daha yüksek getiri sağlayacak. ABD ve Avrupa'da trilyonlarca dolarlık büyüklüğe ulaşan mortgage piyasasında satılan tahviller söz konusu ülkelerin hazine bonolarından daha yüksek getiri veriyor. Örneğin ABD'de 30 yıllık Hazine tahvilinin yıllık kupon faizi yüzde 4.8 düzeyinde seyrederken, aynı vadeli mortgage tahvilini satın alan bir yatırımcı yüzde 5.7 getiri elde ediyor. Bu yüzden Türkiye'deki mortgage tahvillerinin faizinden sağlanan getirinin de benzer şekilde Hazine kağıtlarından daha yüksek olması bekleniyor. Düzenlemenin tamamlanmasından sonra piyasa sürülecek mortgage tahvillerinden bireysel yatırımcılar da alabilecek.

Devlet tahvili kadar garantili olacak

SPK'nın hazırladığı tebliğ taslağına göre mortgage tahvilleri bankalar veya ipotek finansmanı kuruluşları ihraç edebilecek. SPK, söz konusu kuruluşları kendisi belirlerken, yurtdışı uygulamalara benzer sınırlama ve şartlar da getirecek. SPK düzenlemesinde mortgage tahvilleriyle ilgili ayrıca ?Söz konusu tahvillerin vadesi dolana kadar, teminat varlıkların teminat amacı dışında kullanılamayacağı, rehnedilemeyeceği, başka bir borç için teminat gösterilemeyeceği, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemeyeceği, iflas masasına dahil edilemeyeceği, ayrıca bunlar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceği? de düzenleniyor. Bu düzenlemelerle yatırımcıların, teminat varlıklar üzerinde öncelikli hak sahibi olması sağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber