5 yılda 40 polis şehit oldu 122 polis intihar etti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Genel Başkanı Mustafa Acar, polislerin Türkiye'de intihar oranı en yüksek memur kesimi olduğuna dikkat çekerek emniyet mensuplarını intihara sürükleyen baş etkenleri, ağır çalışma koşulları, ekonomik sıkıntı ve mesleki tatminsizlik olarak sıraladı. Acar, polislerin ihraç edilip işini kaybetme endişesi nedeniyle psikolojik destek almaktan çekindiklerini, bunun da intiharların her geçen gün artmasına yol açtığını söyledi. Son dönemde peş peşe gelen polis intiharlarını, hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, asli görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, yasaları ihlal edenleri yargıya teslim etmek olan polislerin, bunun yanı sıra kamu kuruluşlarıyla bazı özel kuruluşları korumakta, maçlarda, mitinglerde, konserlerde görevlendirildiklerini, yeri geldiğinde polise evrak dağıtma görevi verilerek ?postacılık? yaptırıldığını söyledi. AB ülkelerinde polisler haftada 40 saat çalışırken Türkiye'de polislerin günlük mesaisinin 12 saatin altına düşmediğine dikkat çeken Ersin, buna karşın Türk polisinin, AB ülkelerindeki meslektaşlarının dörtte biri oranında ücret aldığını vurguladı. Ersin, İçişleri Bakanı'na polislerin durumunun iyileştirilmesi konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun verdiği yanıtına göre son 5 yıl içinde 40 polisini şehit veren Emniyet Teşkilatı, 122 personelini intihar sonucu kaybetti. Bu dönemde 869 polis ise psikolojik tedavi gördü. VATAN'ın sorularını yanıtlayan Mustafa Acar ise ?Sürekli ölüm riski altında çalışan polis, ekonomik açıdan da çaresiz kalınca kredi kartına yükleniliyor. Tüm bunlar da bir süre sonra psikolojik sorunlara yol açıyor. Sonuçta da bunalıma girilip ya intihar yolu seçiliyor?dedi.

Dip Not

Polis Okulu'ndan mezun polisler 950 YTL maaşla başlıyor. Bu maaş 5 yılda 1.100 YTL oluyor. 2 yıllık üniversite bitiren polis memurları ise 1.100 YTL ile başlıyor.

Genç polisler intihara meyilli

EMNİYET Strateji Geliştirme Merkezi raporu:

* Maddi şartların yetersizliği ve çalışma koşulları intiharlarındaki en etkili faktör.

* İntiharlar, mesleğin ilk 5 yılında genç polislerde daha çok görülüyor. Bunalımın sebebi stres.

* Polis, kendini toplum içinde yalnız hissediyor.

* Çalışma temposu, yetersiz beslenme, uykusuzluk, katı disiplin intiharlara zemin hazırlıyor.

* İntiharlarda ailevi sorunlarda etkili oluyor.

İntihara karşı alınacak önlemler

* Polisliğe girişte adaylar mutlaka psikolojik testten geçirilmeli.

* Stres eğitimi verilmeli.

* Psikoloğa başvuru teşvik edilmeli.

* Amirlerin keyfi davranışları kısıtlanmalı.

* Polis düşük maaşla geçinemiyor. Büyük şehirlerdeki kira sorunu sıkıntıyı daha da büyütüyor. Buna çözüm bulunmalı. Maddi açıdan rahatlatılırsa kendisine ve ailesine daha çok özen gösterecek, güveni artacaktır. Maddi problem bir an önce çözülmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber