Bireysel emeklilik hesabına icra yok

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu alacaklarının takibi aşamasında, bireysel emeklilik hesaplarının haczedilmesi sigorta şirketleri ve katılımcıları mağdur edince Maliye duruma el koydu. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bireysel emeklilik hesaplarının sigorta fonunun mal varlığı içinde yer aldığını bu nedenle rehin ve haciz yoluna gidilemeyeceğini bildirdi. Başkanlık, katılımcıların sistemden emekli olmaları ya da ayrılmaları durumunda amme alacağına yetecek kadar kısmının haczedilebileceğini bildirdi. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu imzasıyla yayınlanan genelgede, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan kamu alacaklarının takibi aşamasında bireysel emeklilik hesaplarının da haczi yoluna gidildiği anımsatıldı. Fonun tüzel kişiliği bulunmadığı, Kanunda yer alan amaçlar dışında kullanılamayacağı belirtildi.

FON MALVARLIĞI REHNEDİLEMEZ

Kanuna göre, fon malvarlığının rehin edilemeyeceği, teminat gösterilemeyeceği, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemeyeceği ve iflas masasına dahil edilemeyeceği hükmü anımsatıldı. Genelgede, 4632 sayılı Yasa uyarınca, ödemelerin emeklilik yatırım fonlarında değerlendirildiği, bireysel emeklilik hesaplarında saklandığı anımsatılarak, katılımcıya geleceğinin garanti altına alma güvencesi verildiği kaydedildi.

SİSTEMDEN AYRILANA HACİZ GELEBİLECEK

Bireysel emeklilik hesaplarının fonun malvarlığı içinde yer aldığı bu nedenle de haczedilememesi gerektiğinin altı çizildi. Buna karşın, katılımcıların emeklilik sisteminden ayrılması veya emekli olmaya hak kazanması durumunda söz konucu alacakların talep hakkı doğacağı kaydedildi. Genelgede, 'Katılımcıların bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini talep ederek emeklilik sisteminden ayrılması durumunda alacağının amme alacağına yetecek kadar kısmının, emekli olmaya hak kazanması durumunda da emekli aylığının, tebliğ edilecek haciz bildirisi ile haczi gerekmektedir' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber