'Telekulak'ın faturası devlete çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya Köşkü ile Genelkurmay'ın da aralarında bulunduğu 963 kişi ve kurumun telefonunu yasadışı yollardan dinleyen 'telekulakçı' emniyet müdürlerini 'zamanaşımı' kurtardı.

Aralarında eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile İstihbarat Müdürü Osman Ak'ın da bulunduğu 37 kişi, çok sayıda kurumu yasadışı olarak dinlemekten suçlu bulunmuştu.

Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi 1999'da başlayan davayı önceki gün düşürürken, telekulaktan geriye faturası kaldı. İdare mahkemeleri, telefonları dinlenen 40'ın üzerinde kişi ve kuruma tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay 8. Daire Başkanı Naci Ünver ile Eğitim-Sen ve Kamu-Sen'in kazandığı binlerce YTL'lik tazminatı ise İçişleri Bakanlığı ödedi.

Zamanaşımı sebebiyle ceza almaktan kurtulan 'telekulakçılar'ın faturasını devlet ödeyecek. Çankaya Köşkü ile Genelkurmay'ın da aralarına bulunduğu 963 kişi ve kurumun telefonunu yasadışı yollardan dinleyen 'telekulakçı' emniyet müdürlerinin binlerce YTL'lik tazminat faturaları devlet tarafından ödeniyor. Telefon dinleme skandalı nedeniyle mağdur olan kişi ve kurumlar, idare mahkemeleri ve Danıştay'a binlerce YTL'lik dava açtı. İdare mahkemeleri, telefon dinlemelerinin kanunsuz olduğuna hükmederek, telefonları dinlenen 40'ın üzerinde kişi ve kuruma tazminat ödenmesine karar verdi. İçişleri Bakanlığı, davaları kamuoyuna yansıyan Yargıtay 8. Daire Başkanı Naci Ünver ile Eğitim-Sen ve Kamu-Sen'in kazandığı binlerce YTL'lik tazminatlarını ödedi. Çok sayıda tazminata mahkum olan İçişleri Bakanlığı da rücu davası açarak ödediği tazminat paralarını yasadışı dinleme yapan emniyet müdürlerinden istedi. Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açan Hazine, telekulak olayında sorumluluğu bulunanlardan tazminat paraları ile avukatlık masraflarının ödenmesini istedi. Davalar halen devam ediyor.

Telekulak skandalına karışan emniyet müdürleri hakkındaki davanın zamanaşımına uğramasını değerlendiren dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Zamanaşımına uğrayan çok sayıda dosya var. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin zamanaşımını araştırması lazım. Türk halkının aleyhine işleyen pek çok yolsuzluk davasında zamanaşımı yaşanıyor." diye konuştu. Hazine avukatları tarafından Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan davalarda, usulsüz telefonları dinlenen Ünal Ayürek, Kaya Karacan, Hasan Tekin'in kazandıkları tazminatların telekulak olayına karışan emniyet müdürü ve polislerden tahsil edilmesi talep edildi. Telekulak nedeniyle İçişleri Bakanlığı, Yargıtay 8. Daire Başkanı Naci Ünver'e 7,5 bin YTL, çeşitli vatandaşlara 10 bin YTL, Eğitim-Sen'e 500 YTL ödemek zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber