Kredi kartlarında zorunlu şifreye geçiş ertelendi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı işlemlerinde 31 Mart'ta uygulanması planlanan zorunlu şifre uygulaması, üye işyerleri ve kart sahiplerinin uyumunda yaşanan sorunlar nedeniyle 3 ay daha ertelendi

Kredi kartında kopyalanma, kayıp-çalıntı gibi risklerin önüne geçilebilmesinde en güvenli sistem olan çipli kartlara şifre uygulaması Chip&Pin'e geçen yıl geçen Türkiye, zorunlu şifreye geçiş tarihini ise 3 ay erteledi. Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) dün yapılan açıklamaya göre, piyasa koşullarının oturması, kart kullanıcılarının şifre hakimiyetlerini kazanması ve uygulamaya alışma anlamında zorunlu şifre girişi uygulamasına geçiş 30 Haziran'da başlayacak. BKM'den chip&pin uygulamasının başladığı geçen yıl yapılan açıklamada, geçiş döneminin 1 yıl süreceği ifade edilerek, 2007 yılı nisan ayında zorunlu şifre uygulamasına geçileceği belirtilmişti.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, altyapı anlamında bir sorunlarının kalmadığını ancak üye işyerleri ve kart kullanıcılarının bu sisteme uyumlarında yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle zorunlu şifre uygulamasının 3 aylık bir gecikmeyle başlamasına karar verildiğini söyledi. İngiltere'nin 2 yıllık bir geçiş döneminden sonra zorunlu şifre uygulamasına geçtiğini hatırlatan Özinal, "Geçen yıl geçiş döneminin 1 yıl sürmesini hedeflemiştik. Ancak 3 ay gibi bir süre ertelemesine rağmen Türkiye, 1 yıl 3 ay sürenin sonunda zorunlu şifre uygulamasına geçiyor" dedi.

Kartların yüzde 85'i dönüştü

Şifre uygulaması için bütün altyapının hazır durumda olduğunu belirten Özinal, "Kartların yüzde 85'inin çipli karta dönüştürülmüş durumda. POS'ların yüzde 90'ına yakını aralık ayında bile çipli altyapıya dönüştürülmüştü. Kartlı işlemlerin bugün itibariyle yaklaşık yüzde 70'i şifre girilerek yapılıyor" dedi.

Türkiye'de kredi kartı sayısının 32 milyona ulaştığını hatırlatan Özinal, "Kart sahibi 17 milyon kişinin zorunlu şifre uygulamasına geçişi kolay değil. Bir anda üye işyerlerinin ve tüketicilerin şifreli hayata geçişi çok kolay değil. Bu anlamda 3 aylık gecikme altyapıdan değil daha çok tüketicilerin ve üye işyerlerinin uyumundaki bir takım sıkıntılardan kaynaklandı" dedi. Zorunlu şifre uygulaması başlamadan önce mayıs ayında bir kampanyanın başlayacağını bildiren Özinal, önümüzdeki 3 aylık sürede tüketicilerin ve üye işyerlerinin şifre uygulaması konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Maliyet 650 milyon dolar

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, Türkiye'de toplam 32 milyon 797 bin kredi kartı, 56.1 milyon adet banka kartı bulunuyor. Şubat sonu itibariyle POS sayısı 1 milyon 285 bine, ATM sayısı ise 16 bin 778'e ulaştı. BKM verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de turistlerin kullanımı da dahil olmak üzere kredi kartı ile yapılan alışveriş ve nakit avans işlemleri 109 milyar YTL'yi aştı. Türk bankacılık sistemi şifreli sisteme geçiş için çalışmalara 1999 yılında başladı.

Türkiye geçen yıl nisan ayında ise İngiltere ve Fransa'nın ardından Chip&Pin uygulamasına başlayan üçüncü ülke oldu. Uygulamanın başlaması nedeniyle yapılan açıklamalarda, bankaların 5 yıldır sisteme geçişi planladığını ve 2007 yılı sonuna kadar bu dönüşümün bankalara maliyetinin 650 milyon doları bulacağı belirtilmişti.

Geçen yıl başlayan uygulama ile kredi kartı ile yapılan işlemlerde imzanın yerini 4 haneli şifre aldı. Kredi kartının üzerindeki çip, kartın kopyalanma riskini azaltırken, 4 rakamlı şifre (PIN) ise, kartın kaybolması veya çalınması durumunda, başkaları tarafından kullanılmasını engellemesi anlamında daha güvenli olarak tanımlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber