Okul çetelerinden korkan kız öğrenciden polis babasına: Sustalı bıçak istiyorum!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okullarda artan şiddet olaylarının önüne geçilemiyor. Okul çevrelerinde çöreklenen çetelerden korkan öğrenciler can güvenliklerini sağlamak için her yolu deniyor. Liseli bir genç kızın, babasından 'sustalı bıçak' istemesi olayın hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Öğrenci velileri de tedirgin.

Ankara Abidinpaşa İlköğretim Okulu'nda türeyen öğrenci çetesi, okul çıkışı öğrencilerin yolunu keserek zorla para istiyor. Emniyet'in haraç çetelerine karşı tüm çabaları ise sonuçsuz kalıyor. Y.A. ve A.B. isimli iki polis memurunun çocuklarının istekleri ise olayın vahametini ortaya koyuyor. A.B.'nin 8. sınıf öğrencisi kızı, babasından sustalı bıçak istiyor. Y.A.'nın aynı sınıftaki oğlu ise yolda çete üyeleri tarafından dövülmüş. Okulda cinsel taciz olaylarının yaşandığını da belirten polis memuru Y.A. "Bir hafta izin alıp, gerekeni kendim yapacağım." diyor. Son yıllarda artan okullardaki şiddet, Türkiye'nin geleceği adına toplumda önemli endişelere neden oluyor. TBMM'de kurulan Okullardaki Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun yanı sıra, çeşitli çevrelerce şiddetin sebepleri ve çözümüne ilişkin araştırmalar yapılıyor. Türk Eğitim-Sen'in yaptığı bir anket, şiddetin temel etkenleri arasında 'televizyon ve internet'i gösteriyor. Okullarda özellikle taciz olaylarının tırmandığına dikkat çekilirken, şiddet olaylarında da önemli artış olduğu belirtiliyor. Abidinpaşa İlköğretim Okulu'nda son zamanlarda yaşanan olaylar ise okullardaki şiddetin ulaştığı boyutu gösterirken, öğrenci velilerinin içinde bulunduğu duruma çarpıcı bir örnek teşkil ediyor.

Y.A. ve A.B., Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çalışan iki polis memuru. Abidinpaşa İlköğretim Okulu velileri arasında bulunan polisler, çocuklarının maruz kaldığı şiddete yönelik muhatap bulamıyor. A.B., okulda 2'si kız 7 öğrencinin kurduğu çetenin öğrencilerden bıçak zoruyla haraç kestiğini savunuyor. A.B.'nin anlattığına göre, çete üyeleri, okul çıkışında belirledikleri öğrencilerin önünü kesiyor ve tehditle para almaya çalışıyor. Çocukların birçoğu ceplerindeki parayı veriyor, direnenler ise dayak yiyor. 8. sınıfta okuyan kızının, "Baba, eve gelirken çok korkuyorum. Bana biber gazı veya sustalı bıçak al. Başka türlü bu çeteyle mücadele edilmez." dediğini aktaran polis memuru A.B., okul yöneticilerinin, "Okul dışında olan olaylardan biz sorumlu değiliz." diyerek sorumluluktan kaçtığını, bölgede bulunan polis karakolunun ise, "Okul yönetiminden bize şikayet gelmezse, bir şey yapamayız." dediğini aktarıyor. A.B., olayların görmezden gelindiğini kaydetti. Geçtiğimiz günlerde eve yara bere içinde gelen ve "Merdivenden düştüm" diyen 8. sınıf öğrencisi oğlunun çeteden dayak yediğini öğrenen Y.A. ise olaylar karşısında bir hafta izin alıp 'gerekeni yapacağını' belirtiyor.

Okulun Başmüdür Yardımcısı İsmail Uşak, kapıda güvenlik bulunduğunu ve bina ile bahçede herhangi bir olay yaşanmadığını belirtiyor. Önceki gün bir öğrencinin kendinden küçük arkadaşından zorla para aldığını, buna benzer olayların bazen yaşandığını anlatan Uşak, "Sorunlara rehberlikle çözüm getirmeye çalışıyoruz. Okul dışında birkaç öğrenci 'çeteleşme' mahiyetinde işler yapabilir, bunları bilemeyiz." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber