?Hımbıl'ın patenti emekli öğretmende

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EKREM AYTAŞ

Konya'da emekli bir öğretmen trafik kazalarında meydana gelen kayıpların en az seviyeye indirilebilmesi için 17 yıldır mücadele veriyor. ?Hımbıl' ismini verdiği okey, pişti, domino gibi oyun kartlarının üzerine yerleştirdiği trafik kural ve işaretleri ile öğrencileri trafik kurallarına uyma konusunda bilinçlendiriyor.

Birçok kurumdan onay alan emekli öğretmen, sonunda, yıllardır üzerinde çalıştığı oyunun patentini aldı.

Konyalı emekli öğretmen Mehmet Ali Okur, 17 yıldır üzerinde çalıştığı ve patentini aldığı ?Trafik Hımbıl Oyunu''nu piyasaya sürdü. İlkokul seviyesinden başlayıp yetişkinler için de uygun olan oyunlar, oyuncuların trafik işaretlerini anlayıp öğrenme, ehliyetli ve ehliyetsiz sürülebilen trafik araçlarını tanıma, ehliyet sınıflarının öğrenilmesi, dikkatlerin geliştirilmesi, anlamlı kelime üretme ve stres atma özelliği taşıyor.

Çocukluk yıllarında mahalle aralarında bilye ve kağıt oyunları oynadığını; ancak ağabeyinin bu oyunları oynarken gördüğünde kendisini azarladığını belirten emekli öğretmen Mehmet Ali Okur, geliştirdiği oyunun 7'den 77'ye herkesin bilmesi gereken trafik kurallarından oluştuğunu dile getiriyor. Okur, ?İnsanları defalarca, günlerce hatta haftalarca uyararak öğretemediğimiz bilgi, beceri, alışkanlık ve davranışları kısa sürede oyunlar aracılığı ile kazandırabiliriz. Bu akademik çalışmamın içerisinde yer alan güncel sorunumuz haline gelen ve bir türlü önüne geçilemeyen trafik terörü ile ilgili ?Oyunlarla Trafik Eğitimi ve Öğretimi' projemi, eğitimin önemine inanan insanlara sunuyorum.? diyor.

Mehmet Ali Okur, ?Meydana gelen kazalarda her yıl binlerce insanımız hayatını kaybediyor. Acı olayların önüne geçebilmek için ilk olarak trafik konusunda öğretici olan bir oyun hazırladım. Okul geçidi, sollama yasağı, iki yönlü trafik, vahşi hayvanlar geçebilir, kaygan yol, taşıt giremez gibi işaretlerin bulunduğu kağıtlardan oluşuyor. Görerek, dokunarak ve okuyarak oynanan oyun sayesinde, öğrenciler veya çocuklar, kısa zamanda trafik işaretleri ve kurallarını öğrenebiliyor.'' diyor.

Okur, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Üre ve Prof. Dr. Halis Tombaklar danışmanlığında hazırladığı oyunun öğrencilere ulaştırılabilmesi için yetkililerin desteğini beklediğini belirterek, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kendisine yol gösterilmesi konusunda mektup yazdığını ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e anlattığını dile getirdi. ?Trafik Hımbıl Oyunu''nun dışında matematik, fen bilgisi, Türkçe ve yabancı dil öğretimi, güzel sanatlar, Türk devletleri, dünya ve Türkiye turizmi, Atatürk ilke ve inkılapları gibi 16 farklı konuda eğitici oyunlarının bulunduğunu ifade eden Okur, hepsine birden ?Akademik Kültürleme Oyunları? adını verdiğini aktarıyor.

Bireysel ve grup halinde oynanabilen ?Hımbıl' oyununun çocuk gelişimine olumlu katkı yaptığı yönünde birçok kurum ve kuruluştan olumlu tepki alan Okur, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan da teşekkür yazısı almış. Mehmet Ali Okur'un geliştirip hazırladığı oyundan birincisi ?trafik oyunu' üzerinde çeşitli trafik işaretleri bulunan 104 karttan oluşuyor. Oyun 2 kişiden 6 kişiye kadar oynanabiliyor. İkinci 10x10 Enlem Boylam Oyunu ise harf zarı ve rakam zarı olmak üzere iki zar ve 100 adet farklı trafik işareti ve anlamı bulunan kartlardan meydana geliyor. Üçüncü oyun, üzerinde farklı trafik işaretleri ve anlamları bulunan 52 kart oyunu 2 ile 4 kişi arasında oynanıyor. Dördüncü Uygulamalı Trafik Oyunu bir adet pist alanı sergisi, dört adet oyuncak araç ve altılı bir adet numaratörden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber