Karabük'teki hava kirliliği dayanılmaz boyutlarda

Karabük Belediye Meclis üyesi Metin Yalçın Kardemir ve Marzinc'i sordu, Karabük Belediye Başkanı Vergili zehir zemberek iddialarda bulundu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ekim 2017 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karabük'teki hava kirliliği dayanılmaz boyutlarda

Ekim ayı Karabük Belediye Meclis toplantısı Belediye Nikah Salonunda yapıldı.

Karabükanahaber.com sitesinde yer alan habere göre; Karabük Ak parti Belediye Meclis üyesi Metin Yalçın'ın: ''Sayın başkan, gerek Kardemir gerekse Marzinc'in çevreyi kirletmesi konusunda gerek halk arasında gerekse sosyal medyada çok büyük bir tepki var... Bu konuda belediye olarak bizim yetkimiz nedir, şimdiye kadar neler yaptık, şu anda ne yapıyoruz?'' sorusuna Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili şöyle cevap verdi ;

''Karabük mahallelerini geziyoruz, halkımızın kayda değer bir sıkıntısı yok, en büyük problem çevre kirliliği...

Görevimin son 1.5 yılında tek uğraşım bu mesele olacak... MARZİNC, Türkiyenin ilk 100 şirketine giren 5 kişinin kendi fabrikalarının atıklarını değerlendirmek için izin alınarak Karabük'e kurulmuş bir fabrikadır...

Bu tip fabrikalar Avrupa'da şehrin ortasındadır... Gerekli şartlar yerine getirildiğinde zararı da yoktur. Biz de bu şartlarla izin verdik. Hem insanımıza iş olanağı sağlar hem de değişik kollarda yan saniyeler kurulur diye.

Fakat MARZİNC anlaşmalardan doğan, çevre ile ilgili hiçbir sorumluluğunu bugüne kadar yerine getirmemiştir. Çevresindeki hava, ağır elementlerle doludur ve korkarım 8-10 yıl sonra çok ağır çevre ve sağlık tahribatlarına yol açacak.

Fabrikanın 600-700 metre altında bizim su depolarımız var... Bunlara dikkat edilmeden ve gerekli önlemler alınmadan Marzinc kimyasal atıkları toprağa direkt depolama yoluna gitmiştir.

Üstelik Bartın Üniversitesini ve Çimento fabrikasını da kullanarak yanlış verilerle rapor hazırlatmış ve bu sahte raporlarla bakanlığı da yanıltmıştır...

Belediyemizce gerekli bütün araştırmalar yapılmış, veriler toplanmış ve ilgili tüm kurumlara gönderilmiştir... Ya ÇED raporundaki anlaşmadan doğan sorumluluklarını uygulamaya geçirecekler ya da tası tarağı toplayıp gidecekler..

KARDEMİR ise tespitlerimize göre CUMA-CUMARTESİ ve PAZAR günleri filtreleri çalıştırmıyor ve özellikle gece 3-4 saatlerinde ne varsa havaya bırakıyorlar.

Bunu da 50-60 bin lira tasarruf için yapıyorlar... KARDEMİR de 250 bin kişinin sağlıklı yaşam hakkına saygı gösterecek.

Bu konuyu gündeme getirdiğimde ya çamur atma yoluna gidiyorlar ya da 'Karabük'te kavga istemeyiz ' sözünün arkasına saklanıyorlar.

Ben bu konunun üzerine sonuna kadar gideceğim... Karabük halkının da hem kendi sağlıkları için hem de çocuklarının geleceği için yanımda olmalarını hassaten rica ediyorum..." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber