Ekonomi piyasasının Köşk anketi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi piyasasının Köşk anketi

Piyasalar cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandı. Paraya yön veren 25 ekonomist Köşk anketini yanıtladı. Erdoğan aday olacak mı, aday olması piyasaları nasıl etkiler? İşte anketin sonucu:

Referans'ın anketine katılan uzmanların yüzde 62,5'i Erdoğan'ın Köşk için aday olmayacağı görüşünde. Bu beklentinin etkisi ile yerli ve yabancı yatırımcının ellerindeki hisseleri satma taraftarı olmadığı vurgulanıyor.

Şubat ayı sonundan itibaren yurtdışı piyasalarda yaşanan depremin açtığı yaraları sarmayı başaran piyasalar şimdi gözünü içeriye çevirdi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine yonelik gelişmeleri izlemeye başladı. AKP'nin cumhurbaşkanı adayını açıklamasına sayılı günler kala dar bir aralığa sıkışan piyasalarda genel beklenti, Basbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı yönünde. Banka ve aracı kurumlarda paraya yön veren 25 uzmanla yaptığımız ankete göre, katılımcıların yüzde 62,5'i, Erdoğan'ın Köşk icin aday olmayacağını düşünüyor. Piyasalarda hakim olan bu beklenti nedeniyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ellerindeki hisse senetlerini satma taraftarı olmadıkları görülüyor.

Öyleki Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmaması durumunda piyasalarda yeni bir rallinin başlayacağı beklentisi yatırımcıların mevcut pozisyonlarını korumalarına neden oluyor. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmaması halinde piyasalarda yeni bir rallinin baslayacağı beklentisi yaptığımız ankette de açık bir sekilde görülüyor.

Aday olmazsa 46 bin geçilir

Anketimize göre, Erdoğan'ın aday olmadığını açıklaması durumunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi hızla yükselişe gececek. Ankete katılanların yüzde 81,25'i Erdoğan'ın aday olmaması halinde endeksin hızla 46 bin puanın üzerine çıkacağı görüşünde. Bu seneryayo göre katılımcıların yüzde 43,75'i, endeksin 46.000-48.000 aralığına yükseleceğini düşünüyor. Uzmanların yüzde 31,25'i Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmaması durumunda borsanın 48 bin puanı aşıp 50 bin puanı test edebileceği görüşünde. Yüzde 6,25'lik kesim ise bu senaryonun hayata geçmesi halinde endeksin 50 bin puanı geçeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 75'ine göre Erdoğan'ın aday olmaması durumunda endeks 46 bin ile 50 bin arasında hareket edecek.

Ancak uzmanlar borsada boyle bir rallinin yaşanmasının sadece Erdoğan'ın aday olmamasına bağlı olmadığını aynı zamanda uluslararası piyasalarda da morallerin yuksek olması gerektiğinin altını çiziyor. Yani global likidite koşullarının gelişmekte olan ülkeler lehine hareket etmesi halinde Erdoğan'nın aday olmama durumu, Turkiye'yi bu trendden en fazla olumlu etkilenen ülke durumuna getirebilir.

39 binin altına inmez

Peki, Başbakan Erdoğan'ın Çankaya için aday olması durumunda bir anda piyasalarda çöküş başlar mı? Bu gelişme borsaya nasıl yansır? Bu soruyu yıl başında yaptığımız ankette de uzmanlara yöneltmiş ve "Piyasalar altüst olur" yanıtını almıştık. Ancak, aradan gecen 3 aylık süreçte bu görüşlerin etkisini bir miktar kaybettiği görülüyor. Son yaptığımiz ankete katılanların yüzde 62,5'i Erdoğan'ın aday olması durumunda borsanın 39 bin puanın altına inmeyeceğini düşünüyor. Geriye kalan yuzde 37,5'lik kısım ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması halinde borsanın 37.000-39.000 puan aralığına ineceği görüşünde.

Uzmanlar, cumhurbaşkanlığı seçiminin bu yıl yapılacak genel seçimlerle ilgili beklentileri de birinci dereceden etkileyeceği ve Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması veya olmaması halinde Meclis aritmatiğinin ne şekilde oluşacağına ilişkin senaryoların gündeme geleceğini ifade ediyor. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılmasının ardından piyasaların genel seçimlerle ilgili beklentileri fiyatlamaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Erkan Savran/Ak Yatırım Araştırma Müdürü

Erdoğan'ın adaylığı deprem yaratmaz

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olacağını düşünüyorum. Piyasalar da bu beklentiyi bir miktar fiyatlara yansıttı. Yani Erdoğan aday olursa borsaya bir miktar satış gelebilir ama bu çok büyük bir düşüş olacağı anlamına gelmiyor. Erdoğan'ın adaylığı endekste 45 bin puanı üst limit haline getirir. Tabii bu beklenti yurtdışı piyasalarda ekstra bir gelişme olmadığı varsayımına dayanıyor. Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmazsa 45 bin puan seviyesi aşılabilir ve yukarı yönlü bir hareket yaşanabilir. Ancak, genel seçim sonuçları belli olmadan borsada çok hızlı bir yükseliş beklenmemeli. Piyasaların yurtdışındaki veri akışına bağlılığı önümüzdeki günlerde de devam edebilir. Ayrıca, İran, Kuzey Irak ve Ermeni tasarısı konusundaki gelişmeler yakından izlenecek. Bu konularda olumsuz gelişmeler olması halinde borsanın aşağı gelme olasılığı, yükselme olasılığından fazla.

ANKET SONUCLARI

Erdoğan aday olacak mı? (%)

Evet aday olacak 37,50

Hayir olmayacak 62,50

Erdoğan aday olursa endeks ne olur? (%)

39.000-37.000 37,50

39.001-41.000 31,25

41.001-43.000 12,50

43.001-45.000 18,75

Erdoğan aday olmazsa endeks ne olur? (%)

50.001-ustu 6,25

48.001-50.000 31,25

46.001-48.000 43,75

44.000-46.000 18,75

Ankete katılanların çalıştığı kurumlar: Fortis Bank, Ekspres Yatırım, Finans Yatırım, Garanti Yatırım, Oyak Yatırım, Raymond James, TSKB, Ak Yatırım, Dundas Ünlü Menkul, Ezcacıbaşı Yatırım, Deniz Yatırım, Tekstil Yatırım, Tacirler Menkul, Yatırım Finansman, Menka Menkul, Yapı Kredi Yatırım, Ziraat Yatırım.

Referans gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber