Gül, e-konsolosluk projesi için Almanya yolcusu

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili görüşmelerde bulunmak ve e-konsolosluk projesini faaliyete geçirmek üzere, bugün Almanya'ya gidecek.

Bugün öğle saatlerinde Berlin'e hareket edecek Gül, Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ile bir araya gelecek.

Yarın sabah Almanya'daki ikinci durağı Köln'e geçecek olan Gül, burada düzenleyeceği toplantıda, ziyaretinin önemli bir boyutunu oluşturan e-konsolosluk projesini uygulamaya koyacak.

Bakan Gül, Almanya'da Türk çatı kuruluşları temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Gül ve Steinmeier neleri görüşecek?

Gül-Steinmeier görüşmesinde genel anlamda Türkiye'nin AB süreci, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkiler ve uluslararası konular ele alınacak.

AB müzakere sürecinin masaya yatırılacağı görüşmede, Almanya'nın dönem başkanlığında açılması düşünülen fasıllar ele alınacak ve Türk tarafı bu dönemde yeni fasılların açılması isteğini dile getirecek.

Türkiye'nin AB müzakere sürecinde işletmeler ve sanayi politikası faslı geçen hafta içinde müzakerelere açılmıştı.

Türkiye, işletmeler ve sanayi politikası dışında ekonomik ve parasal politika, istatistik ve mali kontrol fasıllarının da Almanya dönem başkanlığı sırasında müzakerelere açılmasını bekliyor.

Diplomatik kaynaklar, AB dönem başkanı Almanya'nın da dönem başkanlığı sırasında yeni bazı fasılların açılmasına sıcak baktığını kaydediyorlar.

Gül-Steinmeier görüşmesinde, Kıbrıs konusuna ilişkin olarak da Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün gündeme geleceğini aktaran kaynaklar, Dışişleri Bakanı Gül'ün görüşmede Almanya dönem başkanlığından, Kıbrıs Türklerine izolasyonun sona erdirilmesi konusuna özel önem göstermesini isteyeceğini ifade ettiler.

Rum yönetiminin önerileri

Kıbrıs Rum yönetiminin bu konuda hazırlamış olduğu önerileri dikkate almayacaklarını belirten kaynaklar, "Burada AB'nin vermiş olduğu bir söz var. O söz hala yerine getirilmedi. Bizim için önemli olan Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin tutulmasıdır. Öbürleri ne yapıyor ne yapmıyor bizi ilgilendirmez" ifadesini kullandılar.

İran, Irak, Ortadoğu barış süreci, Kosova gibi uluslararası ve bölgesel konuların da ele alınacağı görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ay ortasında Hannover Sanayi Fuarı'nı ziyaretinin hazırlıkları da gündeme gelecek.

Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16-20 Nisan günleri arasında düzenlenecek Hannover Sanayi Fuarı çerçevesinde "Alman-Türk İş

Zirvesi ve 13'üncü Alman-Türk İşbirliği Konseyi" toplantısına katılacaklar.

Türkiye'nin, AB'nin 50'nci kuruluş yıldönümü törenlerine aday ülkelerin davet edilmemesi ya da Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'nin AB sürecine yönelik son dönemde yaptığı bazı olumsuz açıklamalara ilişkin eleştirilerini basın yoluyla ilettiğine dikkati çeken diplomatik kaynaklar, dolayısıyla bu konuların Gül-Steinmeier görüşmesinde tekrar gündeme gelmesinin beklenmediğini ifade ettiler.

Soykırımın reddine ceza yasası

Gül-Steinmeier görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu başlığı da AB ülkelerinin üzerinde çalıştığı ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele çerçeve karar taslağı olacak.

Taslakta, "herhangi bir soykırımın reddedilmesinin suç teşkil edebileceğinin" ve "üye ülkelerdeki mahkemelerin herhangi bir tarihsel olay konusunda karar alabileceğinin" vurgulandığı öne sürülüyor.

Diplomatik kaynaklar, bunun AB'nin bir direktif taslağı olduğunu, AB ülkelerinin üzerinde çalıştığını, yani Almanya'nın kendi girişimiyle hazırladığı bir şeyin söz konusu olmadığını söylediler.

Kaynaklar, "Buna olumsuz bakıyoruz tabii. Ama ayrıntılarını bilmediğimiz için fazla bir şey söyleyemiyoruz. Biz o egzersizin içinde değiliz. Onlar kendi aralarında çalışıyorlar. Dışarıdan duyduğumuz kadarıyla da olsa etki yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandılar. Dışişleri Bakanı Gül'ün, Berlin'de Steinmeier ile görüşmesinde bu konuyu gündeme getireceği ve Türk tarafının düşüncelerini aktaracağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber