Havalimanları 'uçak mezarlığı' olarak kullanılamayacak

Mecliste görüşülen "torba yasa" tasarında yer alan düzenlemeyle, havalimanlarında bulunan ve yer işgal eden kullanılamaz durumdaki 25 uçak, bulundukları yerden kaldırılacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2017 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Havalimanları 'uçak mezarlığı' olarak kullanılamayacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nda yer alan düzenleme, havalimanlarında bulunan ve yer işgal eden kullanılamaz durumdaki 25 uçağın, bulundukları yerden kaldırılmasına olanak sağlıyor.

Maddeyle ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, ozellikle sirkulasyon olan havalimanlarındaki park yerlerinin çok değerli olduğunu söyledi.

Buralarda sahipsiz ya da kaldırılmayan hacizli ucakların bulunmasının havalimanı operasyonunu ciddi anlamda etkilediğini belirten Birdal, geçen yılın verilerine göre, Ataturk Havalimanı'nın yılda yaklasık 466 bin ucağa hizmet verdiğini kaydetti.

Bugun itibarıyla havalimanlarında uçma kabiliyeti kaybetmiş 25 uçak bulunduğunu; bunların 20'sinin Ataturk Havalimanı'nda, 4'ünün Esenboga Havalimanı'nda, birinin de Erzurum'da olduğunu bildirdi. Birdal, şu bilgileri verdi:

"Bunların hurdaya ayrılmaktan baska bir sekilde meydan dısına cıkarılması mumkun degil. Bu yasa duzenlemesiyle bunların kaldırılması için belli bir sure verilecek. Eger zamanında kaldırılmazsa ve uzerinde ucma kabiliyetini kaybettigine dair rapor varsa sicilden terkin edilerek hurdaya ayrılıp hurdası satılacak. Haciz mudurluklerinin sıralamasına gore ilgililere bedeli odenecek.

Eger yabancı tescilliyse sicilden terkin yetkimiz yok ama ancak yine bunlar da ucma kabiliyetini kaybettigi icin hurda olarak satılıp bedeli acılacak bir hesapta bloke edilecek. Buradaki asıl murat edilen husus havalimanlarımızdaki park yerlerinin ucamayan ucaklar tarafından isgal edilmemesi."

Genelde, bir uçağın havalimanına indigi zaman, hacizli olup olmadıgını bilemediklerini, bunun daha sonradan gelen bildirimlerle ortaya çıktığını belirten Birdal, "Ancak ucagın asıl sahibi bunu bildigi icin para eden parcalarını, ornegin motorunu hemen satıyor. Sonrasında muzekkereleri gelmeye basladıktan sonra biz bu ucagın hacizli oldugunu anlıyoruz ama asıl para eden kısmı da elden cıkmış oluyor. Dolayısıyla havalimanını bir ucak mezarlıgı olarak kullanmak istiyorlar. Yani uçak alınıp götürülürse biz herhangi bir sey talep etmiyoruz ama sahip cıkılmazsa, ucagı orada tutmaya devam ederse de park yerini bosaltmak adına boyle bir uygulamaya ihtiyacımız var." dedi.

ALP ÖZDEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber