Adalet Bakanlığı yargı kararına uymuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimlik sınavlarıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) arasındaki gerginlik tırmanıyor. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun mülakatları yasa ve yönetmeliklere aykırı bulduğunu hatırlatarak, ?Adalet Bakanlığı yargı kararına uymuyor? dedi.

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 100 idari yargı hakimi alımına ilişkin mülakatının yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu yönündeki kararına rağmen, Adalet Bakanlığı'nın bugün dahi mülakatlara devam etmesini eleştirdi. ANKA'ya konuyla ilgili açıklama yapan Eminağaoğlu, ?Adalet Bakanlığı yargı kararına uymuyor. 26 Mart'ta başlayıp 5 Nisan'a kadar devam eden ve halen yapılan mülakatın bu karar uyarınca durdurulması gerekir? dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA UYAN BAKANLIK DANIŞTAY'A UYMADI

Eminağaoğlu, mülakatlarla ilgili Danıştay'dan bir yazı alarak Bakanlığa verdiklerini ve mülakatların yapılmamasını istemelerine rağmen, Bakanlığın bunu dikkate almadığını söyledi. Eminağaoğlu, ?Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı olmaksızın kısa kararına göre mülakat günü ilan eden Bakanlığın, aynı şekilde Danıştay'ın gerekçeli kararını beklememesi, ibraz edilen yazı uyarınca mülakatı durdurması yasal bir zorunluluk olup aksi hukuksal sorumluluk gerektirmektedir? diye konuştu.

SINAVLARLA İLGİLİ SÜREÇ

ÖSYM tarafından 25 Kasım 2006'da yapılacağı duyurulan adli yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı sınavı ve bu sınavın dayanağı olan Adli ve İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav Mülakat ve Atama Yönetmeliği hükümlerinin iptali istemiyle YARSAV Danıştay'da dava açtı. Danıştay 12.Dairesi yürütmenin durdurulması kararı verdi ve Adalet Bakanlığı yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması istemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz etti. Kurul, itirazın kabulü ile Adalet Bakanlığının 2802 sayılı Kanunda belirtilen hakim ve savcı adaylarının alımına ilişkin yazılı yarışma sınavı ile mülakatı yapma ve bu konulara ilişkin hususları düzenleme yetkisinin olduğu, ancak bu yetkinin Anayasanın 2, 138, 139, 140 ve 159 uncu maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesine taşıdı. Anayasa Mahkemesi 07 Şubat 2007'de dava konusu yasal düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar verdi. YARSAV, 30 Mart 2007'de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na hakim adaylığı alımına ilişkin mülakat yapılmasına itiraz ederek, iptal ve yürütmeyi durdurma istedi. Kurul, 29 Mart 2007'de yürütmeyi durdurma verdi. Kurul'un alacağı karar kesin hükmünde

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber