Dar gelirliye konut rekoru

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, ?5 yılda 250 bin konut? hedefini 8 ay öncesinden yakaladı. TOKİ aracılığı ile son 4.5 yılda hiç geliri olmayanlarla, dar ve orta gelirli 193 bin 862 vatandaş ilk kez konut sahibi oldu

Hükümet, acil eylem planı ve kendi programında yer alan ?5 yılda 250 bin konut? yapma hedefini 8 ay öncesinden yakaladı. Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen konut sorununu Hükümetin öncelikleri arasına alan Başbakan Tayyip Erdoğan, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla bu yılın sonuna kadar 250 bin konutun ihalesini tamamlayıp inşasına başlama sözü verdi. TOKİ'nin ürettiği konut sayısı bugün itibariyle 243 bini aştı. Rakam, 25 Nisan'da tamamlanacak ihalelerle 251 bini geçip yıl sonu hedefinin de üzerine çıkacak.

BAŞARINI MİMARI BAŞBAKAN

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, ?Bu başarının bir tek mimarı var, o da Sayın Başbakanımızdır? dedi. Bayraktar, hedefi zamanından önce yakalamalarını şöyle anlattı: ?250 bin konutluk hedef açıklandığında bir çok kişi bunu hayal olarak niteledi. TOKİ kuruluşundan 2003 başına kadar geçen 19 yıllık süreçte sadece 43 bin 145 konut üretebilmiş. Rakam böyleyken 2003 yılında Başbakan çıkıyor ve ?250 bin konut yapacağız' diyor. Hakikaten hayal gibi. İşte bu hayal gerçekleşti. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu başarının arkasında ne ben ne şu, ne bu var. Bu başarı Başbakanımız'ın üstün gayret ve destekleriyle oldu. Ben burada başkan bile değilim. Vekil başkanım. TOKİ doğrudan Başbakan'a bağlı. Yani esas başkan Başbakan'ın kendisi. Konut yapımıyla öylesine ilgileniyor ki yapılan işleri gece gündüz demeden takip ediyor. Gece 02.00'de bile telefonla arayıp, ?Kaç konuta geldiniz?? diye soruyor. Öyle ki, bazı projelerin peyzaj işleriyle bile bizzat ilgilendi.?

YOKSULLAR EV SAHİBİ OLDU

Geride kalan 4.5 yıllık icraatlarını BUGÜN'e anlatan Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, şu ana kadar üretilen 243 bini aşkın konutun 193 bin 862'si sosyal konut niteliği taşıyor. Bu konutlardan 115 bin 579'u evi olmayan dar ve orta gelir gurubundaki vatandaşlara, 49 bin 37'si de hiç geliri olmayanlarla aylık hane geliri (bütün ev halkı dahil) 840 YTL'nin altında olan vatandaşlara 200 YTL'den başlayan taksitlerle ve düşük peşinatlarla satıldı.

500 BİNLİK YENİ HEDEF

TOKİ Başkanı Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 500 bin konutluk yeni hedef için de şimdiden çalışmalara başladıklarını bildirdi. Yeni yapılacak konutlarda da yine ağırlığın yoksullarla, dar ve orta gelir gurubundaki vatandaşlara verileceğini belirten Bayraktar, Türkiye'de evi olmayanların oranının yüzde 45'ler civarında olduğunu, bunların da yüzde 80'inin orta ve alt gelir grubunda bulunduğunu söyledi. Ülkedeki 17 milyon konuttan yaklaşık yarısının da kaçak veya gecekondu niteliğinde olduğuna işaret eden Bayraktar, yeni konut stratejileriyle bu sorunun hiç olmazsa bir bölümüne çare üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

MORTGAGE SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL

Mortgage'nin Türkiye'nin tanışması gereken bir olgu olduğunu dile getiren Bayraktar, ? Modern dünyanın, ekonomisi gelişmiş ülkelerin uyguladığı sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekirdi. Zamanlaması bana göre iyi. Konut kredi faizleri biraz daha düştüğü, kişi başına gelir 8-10 bin dolara çıktığı takdirde, dünyadaki atıl fonlar ülkemize gelecektir. Herkes bilmeli ki mortagage sihirli değnek değil? dedi.

MÜTEAHHİT KUDURUYOR

Türkiye'de müteahhitler yüksek karlara alışmış. Biz burada o tatlı karları tarihe gömdük. Herkesin yapabileceği işlerde dünyanın neresine giderseniz gidin kâr marjı yüzde 2-7'dir. Bizim yaptırdığımız rutin işlerde yüksek kâr olursa ülke kalkınamaz. TOKİ'de şu anda kâr marjları yüzde 5 ila 12 arasında. Bu müteahhitlerin alışık olmadığı bir oran.Alışmışlar büyük kârlara, şimdi bazıları kuduruyor. Kendisi gitmeyecek işin başına, alacak işi verecek taşerona bir komisyon alacak, ondan sonra devlet zarar edecek, kendileri kazanacak. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Devlet de kazansın, müteahhit de kazansın, işçi de kazansın, malzeme satan da kazansın. Az kazansın ama herkes kazansın.

KÖTÜSÜ AMELELİK YAPSIN

TOKİ'nin ihalelerine artık işini yapamayan, zayıf müteahhitler girmiyor, kaçıyorlar. Artık kötü müteahhit gidecek amelilik yapacak. Sorumlu, üretken, işine sahip, ince eleyip sık dokuyan, ekibi ve ekipmanı, birikimi olan, müteahhitler gelip işlerimize giriyor, tıkır tıkır işlerini bitiriyorlar. İşini yapmayanların sesi çok çıkıyor. Kim onlar? İş yapmayacak, yaygara koparacak, ben battım, ben zarar ettim diyecek. TOKİ'de para peşin. İşini yapıyor, parasını alıyor. TOKİ gibi bırakın Türkiye'yi dünyanın hiçbir yerinde peşin para veren bir kuruluş yok. Hak edişini getirir, üç - beş gün sonra tak parasını peşin alır.

LOJMANI SATTIM KİRADAYIM

Ben villada değil az katlı bir apartman dairesinde yaşamayı tercih ederim. Çünkü villanın masrafı çok fazla. Site tarzında, güvenli, sağlam, kaliteli, parkı, bahçesi, sosyal donatısı, hanım mutfaktan baktığı zaman çocuğunu tanıyabilecek şekilde olan, iş merkezlerine, sağlık kurumlarına yakın olan geniş bir dairede oturmak isterim.?Hükümetin lojmanların satılması politikası vardı. Biz buna uyup TOKİ'nin makam lojmanlarını sattık. Biz sattıktan sonra herkes ?çizdim oynamıyorum' dedi. Bir de baktık bir tek biz satmışız. İyi oldu. Lojmanların parasıyla evi olmayanlara ev verdik. Şimdi Dikmen'de bir apartman dairesinde oturuyorum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber