Bakan Çelik: Herkes kendi mahallesindeki lisede okuyacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2008'den itibaren öğrencinin iyi olduğu gerekçesiyle merkezdeki okulları tercih edemeyeceğini, sadece mahallesindeki genel liseye kayıt yaptırabileceğini söyledi.

Çelik dün bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette 2007-2008 eğitim öğretim yılında devreye sokacakları bazı projeleri anlattı. Çelik, okullardaki yığılmayı engellemek için İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Adana'daki ilköğretim okullarında pilot olarak uygulanan e-kayıt sistemini önümüzdeki yıl 16 büyükşehirde daha uygulayacaklarını, yetişmesi halinde projeye genel liselerin de dahil edileceğini söyledi. Gelecek yıldan itibaren ayrıca isteyen öğrencinin istediği liseye gidemeyeceğini, 'iyi okul' diyerek merkezdeki okulları tercih edemeyeceğini belirten Çelik, öğrencilerin sadece mahallesindeki genel liseye kayıt yaptırabileceğini vurguladı. "Özellikle şehir merkezlerindeki bazı okullarda sıkışıklık var, buna karşın daha uzak semt okullarında öğrenci azlığı görülüyor" diyen Çelik, amaçlarının öğrencilerin okullara dengeli dağılımını sağlamak olduğunu söyledi.

Geçen yıl 'beyan sistemi' ile ilköğretim okullarında herkesin mahallesindeki okula kayıt yaptırmasını sağladıklarını belirten Çelik, "Geçen yıl yüzde 15 yanlış beyanla kayıt yaptırıldığını saptadık. Ama bu oldu diye uygulamadan vazgeçemeyiz" dedi.

Nimet Abla benzetmesi

Çelik, bazı okulları Milli Piyango satan Nimet Abla bayisine benzeterek şunları söyledi: "Bazı okulların adı çıkmış. Herkes oraya gitmek istiyor. Böyle olunca okulların bahçelerine bile gecekondu gibi ek bina yapılıyor. Çok öğrenci gittiği için lisenin başarı puanı yüksek görünüyor. Bu aynen Nimet Abla'dan bilet alma gibi. Çok insan Nimet Abla'dan bilet alınca çok kişi kazanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber