Belediyeler için sınırsız borçlanma olanağı getirildi

Haber Giriş : 03 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP hükümeti, kamunun sınırsız borçlanmasına getirilen kontrol mekanizmasını, yerel yönetimlere kaynak bulma adına kaldırıyor. Hazine garantisi ile borç alıp ödemeyen belediyeler için sınırsız borçlanma olanağı getiriliyor. Yerel yönetim yasa tasarılarının Plan Bütçe Alt Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında ulaşım, içme ve atıksu ile arıtma projeleri için yerel yönetimlerin limitsiz borçlanmalarını öngören düzenleme kabul edildi. CHP'liler düzenlemeye sert tepki gösterdi.

Yerel yönetim reformu çerçevesinde hazırlanan İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler Kanunu tasarılarının Alt Komisyon'daki görüşmeleri sırasında, yerel yönetimlerin borçlanmalarına ilişkin maddelerde değişiklik yapıldı. Buna göre, söz konusu yerel yönetim ve bağlı kuruluşlarının bir yıl içinde yapacağı toplam borç kullanımı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının her yıl ilan edilen yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yüzde 10'unu geçemeyecek. Bakanlar Kurulu'nun izniyle oran iki katına kadar artırılabilecek.

Buraya kadar gerçekleştirilen düzenleme, kamu borçlanmasına sınırlama getirilmesi politikalarıyla çelişmiyor. Ancak, bu hükümlerin arkasından ilave edilen cümle belediyelere, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Yasası ile Bütçe Kanunu'ndaki sınırlamalara bağlı kalmaksızın limitsiz borçlanabilmelerinin yolunu açıyor. Komisyonda yapılan eklemeye göre, "Yerel yönetimlerin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için İller Bankası'ndan yapacakları borçlanmalar ile toplutaşıma ve diğer ulaşım projeleri ile, içme ve kullanma suyu temini, atık su uzaklaştırma ve arıtma projelerinin finansmanı için yapılan borçlanmalar", söz konusu borçlanma sınırlamasına tabi olmayacak.

Edinilen bilgiye göre, değişiklik önerisi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında genel sekreteri olan AKP'li Alt Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın'dan geldi. CHP'li Birgen Keleş, önceki hafta Plan Bütçe Komisyonu'na bilgi veren Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin en çok üzerinde durduğu konunun yerel yönetimlerin borçları olduğunu belirterek, sınırsız borçlanmanın tehlikesine dikkat çekti.
CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da düzenlemeyle yerel yönetimlerin cari harcamaları için borçlanma yoluna gidebileceğini vurgulayarak "Maaş için bile borçlanmanın önü açılıyor" dedi.

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en ciddi temel sorunun, 1980'lerden sonra izlenen borçlanma politikası olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Türkiye bu deneyimi yaşarken, yerel yönetimlere yeni borçlanma olanakları getirilmesi, geçmişten ders alınmadığını gösteriyor. Bu, sistemin temeline dinamit konulması demek."

'Borç Hazine'ye'
Düzenlemenin borçlanmalar için Hazine garantisi öngörmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, ancak borç ödenmesinde tıkanma olduğunda, devletin itibarının sarsılmaması için mecburen Hazine'nin üstleneceğini ifade etti.

Hükümet kanadını temsilen görüştüğümüz Plan Bütçe Komisyonu Başkanvekili AKP'li Altan Karapaşaoğlu, düzenlemenin, büyükşehir belediyelerinden gelen istek üzerine konulduğunu söyledi. Karapaşaoğlu, "Hazine garanti vermeyecek. Buna rağmen kredi verecek kuruluş bulabilirlerse, alsınlar. Belediyeler de hükümetin önlerini kestiğini iddia edemez" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber