Mortgage gelmeden 'haksız' cezası geldi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage devreye girmeden bir banka konut kredisi kullanan müşterisinin ara ödeme yaparak vade kısaltmasına yüzde 1 erken kapama cezası uyguladı.

Mortgage Yasası'nın işler hale gelmesi için sistemi düzenleyecek ikincil piyasa mevzuatları bekleniyor. Ancak bazı bankalar konut kredisi borcunu ara ödeme yaparak vadesini kısaltmak isteyen müşterilerine erken kapama cezası uygulamaya başladı bile. Mortgage sistemi tam olarak devreye girmeden müşterilerinden vade kısaltma ve ara ödemeler için yüzde 1 oranında ceza talep eden bazı bankalar, sektörde tartışmalara neden oldu. Konut kredisi kullanan bir tüketicinin SABAH'a ilettiği bir e-posta, konut kredisi için ara ödeme yaparak vade kısaltmak isteyen bir müşteriden yüzde 1'lik erken kapama cezası alındığını ortaya çıkardı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir müşteri, konut kredisine ara ödeme yapmak istedi. Müşteri ara ödeme yaparak vadesini kısaltmayı beklerken, bankadan aldığı yanıt karşısında şaşırdı. Banka, "Vade kısaltmasıyla ilgili olarak artık ücret alınıyor. Ara ödeme konusunda yeni bir ücret yansıtılması olmuyor ancak vade kısaltmayla ilgili yeni bir prosedür söz konusu. Eğer vadeyi kısaltmak isterseniz yüzde 1 oranında bir erken kapama cezası söz konusu" açıklamasında bulundu.

UZMANLARA SORDUK

Biz de hem bu özel durumu hem de sektörün nabzını tutmak için İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray ve Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Murtaoğlu'na konuyla ilgili görüşlerini sorduk. Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Muratoğlu, vade kısaltma ve ara ödeme gibi konu başlıklarının da mortgage yasası ve sistemin işlemesi için çıkarılacak ikincil piyasa düzenlemelerinde belirlenen yüzde 2'lik erken kapama cezası kapsamında değerlendirileceğini vurguladı. Muratoğlu, örnekte uygulanan yüzde 1 oranındaki vade kısaltma cezasının da yasa kapsamında belirtilen erken kapama cezası niteliğinde değerlendirilmiş olabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber