KESK: Ekonomi büyüdü, ücretler büyümedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KESK Araştırma Merkezi'nce (KESK-AR), "AK Parti hükümeti döneminde ekonominin yüzde 33 büyürken, kamu emekçilerinin ücretlerinin değişmediği" bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Maliye Bakanlığı verilerine dayanılarak endeksleme yöntemi ile yapılan araştırmaya göre, ücretlerde artış olmazken, aynı dönemde ekonomi yüzde 33 büyüdü.

2002 yılında 498 YTL olan kamu emekçisinin ortalama çıplak ücretinin, 2006 yılında 833,32 olurken, ücretlerdeki ve enflasyondaki artışın aynı oranda yani yüzde 67 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Kamu emekçilerinin gerçek ücretlerinde reel bir artış yaşanmadığına dikkat çekilen açıklamada, Gayri Safi Milli Hasıla'nın aynı dönemde yüzde 33 oranında artış gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada, kamu emekçilerinin reel ücretlerinin Türkiye ekonomisi oranında büyümesi halinde, 2006 yılında ortalama bir kamu emekçisinin 833 YTL olan çıplak ücretinin yaklaşık 1.108 YTL olması gerekeceği kaydedildi.

KESK Genel Başkanı İsmail Tombul da açıklamasında, hükümetin, ekonomiye dair pembe tablolar çizmeye devam ettiğini söyleyerek, çizilen bu pembe tablonun emekçilerin gelirlerine yansımadığına, tersine alım gücünde ciddi kayıplar yaşandığına işaret etti.

Tombul, "Eğer gerçekten ekonomide bir büyüme varsa bunun karşılığı emekçilere refah payı olarak yansımalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber