Mahkumlar vardiyalı uyuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Münip Ermiş, Antalya Kapalı Cezaevinde kapasitesinden çok fazla tutuklu ve hükümlü barındırıldığını belirterek, "Yatak ve yer yokluğundan bir kısım mahkum gece, bir kısım mahkum ise gündüz uyuyabilmektedir" dedi.

Münip Ermiş, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Kapalı Cezaevinin, aylardan beri kapasitesinin çok üstünde tutuklu ve hükümlü barındırmasına rağmen, Bakanlığın herhangi bir çözüm üretmediğini öne sürdü. "500 kişi kapasiteli Antalya Cezaevi, bugün yaklaşık bin 470 tutuklu ve hükümlüyü barındırmaktadır" diyen Ermiş, insanların üst üste dahi yatamadıklarını, yatak ve yer yokluğundan bir kısım mahkumun gece, bir kısım mahkumun ise gündüz uyuyabildiklerini kaydetti.

Ermiş açıklamasında şunlara yer verdi:

"Yani uykuda, Antalya Kapalı Cezaevinde vardiya uygulaması başlatılmıştır.

Spor, okuma, eğitim, 1955 tarihli BM Mahpusların Islahı İçin Asgari Kurallar ile getirilen haklar bir tarafa, mahkumların uyuma, yıkanma ve beslenme gibi en basit ihtiyaçlarının giderilmesi bile Antalya Cezaevinde artık ciddi bir sorun olmuştur." Anayasa'nın 17. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3.

maddesinde, "Hiç kimseye insanlık dışı ya da insan onuru ile bağdaşmayan bir ceza veya muamele uygulanamayacağı" ifadesine yer verildiğine değinen Ermiş, şöyle devam etti: "Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki insan onuruna yakışmayan uygulamalarla ilgili olarak, hiçbir bahanenin veya mazeretin arkasına sığınamaz. Antalya Cezaevindeki koşullar derhal iyileştirilmelidir. (Bu uygulamaya devam edeceğiz) demek, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi ile Anayasa'nın 17. maddesini ihlal etmeye devam edeceğiz demektir. Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak, Adalet Bakanlığını, Antalya Cezaevindeki insanlık onuruna yakışmayan uygulamalara derhal son vermeye çağırıyoruz."

"İKİNCİ CEZAEVİ BİTİYOR, ÜÇÜNCÜSÜ ŞART"

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise AA muhabirine, 500 kişilik Antalya E Tipi Kapalı Cezaevinde bin 600'e yakın kişinin kaldığını, ek ranzalarla sorunun çözülmeye çalışıldığını belirttiler. Yetkililer, Döşemealtı mevkisine yaptırılmakta olan yeni cezaevinin yüzde 95 oranında tamamlandığını, tutuklu ve hükümlülerin yarısının 2-3 ay içerisinde bu cezaevine nakledilerek, kısmen rahatlama sağlanabileceğini bildirdiler. Yetkililer, Antalya'nın sürekli göç aldığına ve kentin turistik yapısından ötürü suç oranının arttığına işaret ederek, ikinci cezaevinin de yetmeyeceğini, acilen üçüncü bir cezaevi inşaatına başlanması gerektiğini kaydettiler.

Yetkililer, Antalya'daki tutuklu ve hükümlülerden bir kısmının da yeni açılan Alanya L Tipi Cezaevine gönderileceğini ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber