YÖK, 'FETÖ'den atıldı doçentlik aldı' haberini yalanladı

YÖK, 'Bugün, Yeni Şafak Gazetesinin birinci sayfasında FETÖ'den atıldı doçentlik aldı" başlığıyla yayımlanan haberinde kurumumuzu itham edici ve gerçek olmayan bilgilere yer verilmiştir' açıklamasında bulundu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Kasım 2017 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK, 'FETÖ'den atıldı doçentlik aldı' haberini yalanladı

YÖK'TEN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

Bugün (05.11.2017), Yeni Şafak Gazetesinin birinci sayfasında, Aybike Eroğlu'nun "FETÖ'den atıldı doçentlik aldı" başlığıyla yayımlanan haberinde kurumumuzu itham edici ve gerçek olmayan bilgilere yer verilmiştir.

675 sayılı KHK ile ihraç edilen bir kişiye YÖK tarafından doçentlik unvanı verildiği iddia edilen haberde Kurumumuz (YÖK) tarafından yapılan ihmallerden bahsedilmektedir.

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 24. maddesi, doçentlik unvanı verilmesi ve buna ilişkin her türlü süreci yönetme yetki ve görevini "Üniversitelerarası Kurul"a (ÜAK) vermiştir. Doçentlik unvanı verilmesine ilişkin bu sürece YÖK'ün dahli söz konusu değildir.

Mevzuatta konunun yeterince açık olmasına rağmen ve bizden hiçbir görüş alınmadan kurumumuzla ilgili yapılan bu tür gerçek dışı haberleri iyi niyetli bulmamaktayız.

Bu gerçek dışı haber ile sadece kurumumuz haksız bir şekilde itham edilmekle kalınmayıp, basınımızın önemli bir yayın organı olan Yeni Şafak Gazetesinin değerli okurları ve kamuoyu da yanlış yönlendirilmektedir.

Son günlerde, habercilik adına sıkça bilgisizliğin mazeret şeklindeki tezahürüne şahit olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

FETÖ'den atıldı doçentlik aldı

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'ndan yapılan açıklama

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütünün gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminin halkımızın cesaret ve feraseti ile püskürtülmesinden sonra başkanlığımızca kendi görev alanı içerisinde hain terör çetesinin uzantılarına karşı neler yapılabileceği görüşülmüş, bu kapsamda öncelikle halihazırda yürümekte olan tüm doçentlik süreçleri durdurulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Nitekim bu çerçevede Üniversitelerarası Kurul'un 11 Ekim 2016 tarihli toplantısında FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında öncelikle "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve Kamu görevinden çıkartılan, görevden uzaklaştırılan doçent adaylarının doçentlik süreçlerinin durdurulması" kararı alınmıştır. Aynı toplantıda bu kapsamdaki hukuki bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu tespitinde de bulunulmuştur. Nihayet Bakanlar Kurulunun çıkardığı 27 Ocak 2017 tarih ve 683 sayılı KHK'nın 4. maddesi uyarınca "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması ya da değerlendirilmesi sebebiyle" görevden uzaklaştırılan veya haklarında adli soruşturma ya da kovuşturma yapılan 319 doçent adayının doçentlik süreci durdurulmuş, haklarında kamu görevinden çıkarılma veya mahkümiyet kararı verilen 471 doçent adayının doçentlik başvurusu iptal edilmiştir.

Halen doçentlik sürecindeki adayların 683 sayılı KHK'nın 4. maddesi kapsamında olup olmadıkları doçentlik başvurusundan doçentlik belgesi alınmasına kadar birkaç aşamada kontrol edilmektedir. Son kontrol ise sözlü sınavından sonra yapılmaktadır. Ulusal bir gazetede ismi geçen ve "YÖK tarafından doçentlik verildiği" iddia edilen Dr. Yusuf Emrah Eyi'nin de bu kararname kapsamında olduğu sözlü sonrasında tespit edilmiş olup süreci derhal durdurulmuştur. Bahsedildiği gibi "Doçentlik Belgesi" ya da herhangi bir belge verilmemiştir.

Basınımıza ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber