Trafik canavarıyla ÖSS aracılığıyla mücadele...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin yaralanmasına, yüksek boyutlarda parasal değerlerin kaybına yol açan trafik canavarına ''dur'' demek amacıyla ''ÖSS düzeyi''nde çalışma başlatılması istendi.

Kara Yolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsünün, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına (ÖSYM) yaptığı öneri gerçekleşirse, artık ÖSS'de en az 10 soru, trafik ve yol güvenliği ile ilgili olacak.

Enstitü Başkanı İhsan Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl yüzlerce üniversiteli gencin trafik kazasında hayatını kaybettiğini, çok daha fazlasının da çeşitli seviyelerde yaralandığını veya bunun sonucunda sakat kaldığını söyledi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,5 milyon gencin üniversite sınavlarına girdiğini belirten Memiş, ''Bunların tamamı 18 yaşını geçtiklerinden ya sürücü belgeli veya belgesiz araç kullanıyorlar'' dedi.

Amaçlarının hem insan kaynaklarının heba olması hem de ölümler veya sakat kalmaları önleyerek sevenlerin ömür boyu acı çekmemelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:

''Üniversitelerin bulunduğu kentlerde üniversite öğrencilerinin bazıları, alkollü araç kullandıklarından, hız limitlerinin üzerinde sürat yaptıklarından, emniyet kemeri takmadıklarından, kurallara uymadıklarından kaza yapmakta veya kazaya neden olmaktadırlar. Bunun sonucunda ya kendileri ölmekte veya başkalarını öldürmektedirler.

Bu nedenle 17 Haziranda yapılacak ÖSS'den itibaren sosyal sorulardan en az 10'unun trafik ve yol güvenliği ile ilgili olmasını talep ediyoruz. Çünkü bu soruların varlığı 18 yaşına gelmiş gençlerin bilinçlenmesine ve böylece can güvenliklerinin sağlanmasına esas teşkil edecektir.'' Memiş, önerilerinin insanın yaşama hakkının güvence altına alınması kapsamında değerlendirilmesini istediklerini ifade ederek, bunu toplumsal bilinçlenmeye de katkısı bakımından çok önemli bulduklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber