'Askerler son ana dek direnecek'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimleri öncesi yaşanan gerginlikler, Batı basınında artan bir ilgi görüyor. Fransız Le Figaro gazetesi, "Erdoğan, Çankaya'ya çıkacak mı, çıkmayacak mı?" sorusunun bir "saplantı" haline geldiğini öne sürdü.

Erdoğan'ın seçilmesi halinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa kökenleri "İslamcı" olan bir kişinin, "laiklik kalesi" olan cumhurbaşkanlığını fethetmiş olacağına dikkat çeken gazete, askerler için "Erdoğan'a geri adım attırmak için son dakikaya kadar kulislerde aktif olacaklar" diye yazdı.

Le Figaro, İstanbul kaynaklı analizinde Türk ordusunun, Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçim süreci yaklaşırken gerginliğin arttığını belirterek, "Erdoğan, Çankaya'ya çıkacak mı, çıkmayacak mı?" sorusunun bir "saplantı" haline geldiğini öne sürdü. Gazete, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün laik mirasının koruyucusu olmayı sürdürdüğünü belirtti.

"Erdoğan, Çankaya'ya çıkacak mı, çıkmayacak mı?" sorusuna da yer veren gazete, bu sorunun Türk siyasetinde bir saplantı haline geldiğini belirterek, seçim süreci yaklaşırken gerginliğin arttığını kaydetti.

SERT MUHALEFET

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hala kararını açıklamadığına dikkat çeken gazete, AKP milletvekillerinin Erdoğan'ı aday olmaya çağırdıklarını kaydederek, "Ancak İslami muhafazakar hükümet başının, devletin zirvesine çıkması olasılığı, askerlerin desteklediği laiklerin arasında sert bir muhalefet yaratıyor" diye yazdı.

Erdoğan'ın seçilmesi halinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa kökenleri "İslamcı" olan bir kişinin "laiklik kalesi" olan cumhurbaşkanlığını fethetmiş olacağına dikkat çeken gazete, "Bu sembolik iktidarın ele geçirişi, modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün mirasının koruyan ve Erdoğan'ın bu görev için fazla ?İslamcı' bulanlar için düşünülemez" değerlendirmesini yaptı.

SEÇİMLER ÜZERİNDE ASKER GÖLGESİ

"Askerlerin gölgesi, seçim kampanyası üzerinde dolaşıyor" ifadesini kullanan gazete, bir gözlemciye dayanarak askerler için "Erdoğan'a geri adım attırmak için son dakikaya kadar kulislerde aktif olacaklar" yorumunu da yaptı.

Fransız gazetesi, geleneksel olarak Başbakan Erdoğan'a karşı çıkanların cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçirmek için baskılarını katladıklarını belirtirken de CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'ne gitme tehdidine de yer verdi.

AKP'nin kamuoyu araştırmalarında büyük bir farkla birinci parti olmayı sürdürürken, her beş kişiden sadece birinin Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını arzuladığına dikkat çeken gazete, başbakan olarak destek alan Erdoğan'ın aynı desteği cumhurbaşkanlığı hedefi için alamadığını da yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber