MGK Sezer ile son kez toplanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu, bugün son kez Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin sözleri de gündeme gelecek.

Daha önce 16 Nisan'da yapılacağı duyurulan toplantı cumhurbaşkanlığı seçim süreci nedeniyle erkene çekildi. Toplantının gündemi yoğun.

BARZANİ'YE CEVAP VERİLECEK

Kurul'da Barzani'nin "Türkiye Kerkük'e karışırsa, biz de Diyarbakır'a karışırız" sözlerinin masaya yatırılması bekleniyor.

Milli Güvenlik Kurulu, şubat ayında yaptığı son toplantıda 'Irak'taki taraflarla siyasi ve diplomatik çabanın yoğunlaştırılmasına' karar vermişti.

Bu diyalog kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan'da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmüştü. Şimdi Mesud Barzani'nin bu son açıklamalarının ardından politika değişikliğine gidilip gidilmeyeceği toplantıda ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Barzani'ye cevap verileceğini söyledi ancak cevap verilmesi için MGK toplantısının beklenip beklenmeyeceği konusunda açıklama yapmadı.

IRAK VE KERKÜK KONUŞULACAK

Toplantıda Irak'taki son durum da konuşulacak. Özellikle de Kerkük'teki gelişmeler değerlendirilecek.

Kerkük'te yaz ortasında nüfus sayımı yapılacak, yıl sonunda ise referandum var. Türkiye için süreç kritik öneme sahip.

PKK İLE MÜCADELE

Milli Güvenlik Kurulu'nda terör örgütü PKK'nın eylemleri de gündemde olacak. Mayıs ayında PKK'nın terör eylemlerini artırmasından endişe ediliyor.

Uzun süredir militanlarının büyük bölümünü Kuzey Irak'ta bulunduran terör örgütünün önemli sayıda militanını Türk topraklarına ve sınıra kaydırdığı belirtiliyor.

Yetkililer son iki günde şehit sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Son bir yılda şehit sayısının 120'ye ulaştığı ifade ediliyor.

Bu kapsamda Milli Güvenlik Kurulu'nda terör örgütüne karşı alınacak yeni önlemler de masaya yatırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber