Örnek hayatlar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kader onları tekerlekli sandalyeye mahkum etti. Ama onlar hayattan umudunu kesmedi. Mücadele etti. İşte, omurilik felçlilerin övgüye değer mücadeleleri...

Günümüzde kesin tedavisi bulunmayan tam omurilik yaralanmaları, uygun fizik tedavi, teknoloji ve yaşam sevgisi ile 'engel' olmaktan çıkıyor. Omurilik felcine yakalanan üç insanın hikayesi hepimize örnek olacak türden.

CAMDAN FIRLAMIŞ

Barış Çıplak 41 yaşında ve omurilik felçlisi. Kasap dükkanına et almak için Edirne'ye giderken kaza geçiriyor. Belindeki kemiklerin ikisi kırılıyor. 2003'ten beri tekerlekli sandalyede. Çıplak, yaşama sevincini anlatıyor: "Kazadan sonra bırakın yürümeyi, oturmak bile hayaldi. Tek isteğim kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilmekti. Kazadan önce aktif hayatım vardı. Önce evden çıkamadım, sonra yakınlarımın desteği ile çıktım, yaşama bağlılığım arttı."

ET SATIP PARASINI KAZANIYOR

Barış Çıplak, şimdi kendi kasabında, yaptırdığı yüksek sandalyesinde etini satıp, parasını kazanıyor. Özel arabasıyla alışverişini yapıyor. Çayını yaşadığı acı günlere inat büyük bir zevkle içiyor. Hatta ayakta tutan özel bir cihazla yürüyebiliyor. Düğünleri, akraba ziyaretlerini de ihmâl etmiyor.

KEZBAN BİLGİSAYAR TUTKUNU

Bakımlı, hayat dolu 19 yaşında Kezban Mısır. 4 yıl önce kazayla beşinci kattaki evlerinin penceresinden aşağı düşmesi bile onu hayattan koparamamış. Kaza sonrası boynundan aşağısı tutmayan Kezban, "Kaza beni beklentilerimden ayıramadı" diyor. Mısır, bilgisayar mühendisliğini okumak istiyor. Bunun için şimdiden harekete geçmiş, kazadan sonra ara verdiği eğitimine yeniden başlamış. Bilgisayar kullanıyor. Rock müziği dinliyor. Yazı yazıyor. Arkadaşları hiç yalnız bırakmıyor.

GEÇİM DERDİ VE...

Hanifi Güven'in meseği hamallık. Sırtladığı çamaşır makinesi belinde kaymaya ve omurilik zedelenmesine sebep olmuş. 6 kez ameliyat geçirmiş, Yozgat'taki ailesini de İstanbul'a getirmiş. Güngören'de belediyenin tahsis ettiği yerde seyyar satıcılık yapıyor. Güven'in derdi geçim sıkıntısı ve engellilere uygun olmayan caddeler. "İmar planları yaparken bizleri de düşünün" diye yerel yönetimlere sesleniyor.

FİZİK TEDAVİ

70. Yıl Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi uzmanlarından Doç. Dr. Belgin Erhan, tedavisi olmayan tam omurilik yaralanmalarının, fizik tedavi, teknoloji ve yaşam sevgisi sayesinde 'engel' olmaktan çıktığını söylüyor ve ekliyor:

HASTALAR GENELDE GENÇ

?Omurilik felci nadir görülmesine karşın dramatik bir durum. Trafik kazaları, sığ suya atlama, ağaçtan düşme rastlanan nedenler arasında. Hastalar genelde genç. Hastaların yürüyememe, elini kullanamama sorunlarının yanı sıra idrar kaçırma, kasılma ve ağrı gibi şikayetleri de var. Hastalar hastanede omurilik felci hakkında eğitim alıyorlar. Rehabilitasyondaki amaç ise, hastaları en kısa sürede cihazlar yardımıyla eski hayatlarına döndürmek. Bu sayede, hastanın günlük hayatına dönememesi için bir sebep yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber