Isparta 9 saatte 19 kez sallandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ISPARTA'nın Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde dün gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.9 ve 4.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından merkez üssü aynı olan hafif şiddette 17 deprem kaydedildi. Bu ilçelerle Isparta kent merkezi ve bazı yerleşim merkezlerinde halk paniğe kapıldı ve birçok kişi geceyi sokakta ve araçların içinde geçirdi. Isparta Valiliği bünyesinde kriz masası oluşturulurken, depremlerde can ve mal kabıyla yaralanan olmadı.

Isparta'da gece yarısından sonra orta şiddette 2 deprem kaydeldi, ardından hafif şiddette bir dizi sarsıntı oldU. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ilk depremi saat 00.39'da merkez üssü Gelendost ve büyüklüğünü de 4.6 olarak kaydetti. Saat 01.00'de merkez üssü Isparta'nın Eğirdir İlçesi olan 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Deprem, Isparta merkez ile çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Saat 00.34 ile 09.30 arasında, Eğirdir ve Gelendost merkezli çeşitli büyüklüklerde toplam 19 deprem kaydedildi.

Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu, depremlerin ardından herhangi can ve mal kaybına nedeno lmadığını açıkladı. Ancak sarsıntılar nedeniyle halk geceyi sokaklarda ve araçlarının içerisinde battaniyelere sarınarak geçirdi.

Isparta Valiliği bünyesinde depremlerle ilgili kriz masası oluşturuldu. Vali Şemsettin Uzun, bölgede yapılan çalışmalarda, can ve mal kaybına yönelik herhangi bir durumun söz konusu olmadığını vurgularken, 30 Mart'ta meydana gelen depremler nedeniyle Sarıidris Beldesi'nde kullanılmayan bir binanın duvarının yıkıldığını hatırlatarak, bu bölgeye özel ekip çıkardıklarını kaydetti. Uzun, bu bölgede de herhangi bir göçük olmadığını söyledi.

5.5 BÜYÜKLÜĞÜNÜ AŞMAZ

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergün Türker, fay hattının Eğirdir ve Kovada Gölü ile Sütçüler İlçesi'nin altından geçtiğini belirterek, Fethiye- Burdur arasında bulunan fay hattının harekete geçmesi ile Isparta'nın büyük zarar görebileceğine dikkati çekti.

Bu fay hattının en son 1914 yılında harekete geçtiğini ve çok sayıda can kaybı yaşandığını aktaran Prof. Dr. Türker, yine de olabilecek depremin 5.5 büyüklüğünde tahmin edildiğini söyledi. Türker, fay hattının geçtiği bölgelerdeki ilçe ve belde belediye başkanları ile ortak bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

DEPREMLER ORTA ŞİDDETİ AŞMAZ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu ise Isparta ve çevresinde dünden bu yana devam eden sarsıntıların önemli bir tehlike yaratacak boyutlarda olmadığını söyledi.

Depremlerin bir süre daha devam edeceğini ve orta şiddeti aşmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Yağmurlu, ?Bu faylar tam kırılıp yerleşinceye kadar depremler sürecek. Büyük bir deprem beklemiyoruz. Eğirdir'i sadece doğudan sınırlayan faylar var. Bunlar, 8- 10 kilometre uzunluğunda, bölgesel uzanıma sahip değil, doğrultuları değişiklik gösteriyor ve lokal faylar. Dolayısıyla orta şiddeti aşabilecek bir deprem üretemez. Vatandaşlarımızın sakin olması ve paniğe kapılmamaları gerekiyor'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber