Çok eşliliğe sözleşme engeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'ın Bismil ilçe Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine çok eşliliği engelleyen madde de eklendi.

Bismil Belediyesinde düzenlenen törende belediyede çalışan işçilere yüzde 14 oranında zammı öngören 2 yıllık sözleşme, Başkan Şükran Aydın ile Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Vezir Perişan tarafından imzalandı.

Sözleşmeye yeni eklenen maddelerle çok eşlilik, kadına yönelik şiddet ve kız çocuklarının okutulmamasının da önüne geçilmiş olacak.

Belediye Başkanı Şükran Aydın yaptığı konuşmada, belediye yönetimi olarak çalışanları işçi olarak değil, birer arkadaş ve kardeş olarak gördüklerini belirterek, ''Sendika bizden yüzde 13 ücret artışı istemişti. Biz, istenenden bir fazla yani yüzde 14 ücret artışı verdik'' dedi.

Kız çocuklarının okutulmasını teşvik etmeyi, kadınlara yönelik şiddeti ve çok eşliliği engellemek için sözleşmeye yeni maddeler eklediklerini ifade eden Aydın, şöyle dedi:

''Sözleşmeye, kızlarını okutmayan, eşlerine şiddet uygulayan ve daha önce çok eşli yaşayıp da eşleri arasında ayrımcılık yapan işçilerimizin maaşlarını kesip eş ve çocuklarına vermeyi öngören maddeleri ekledik. Ayrıca bu sözleşmeyle çok eşliliği de engelleyeceğiz. Bu maddelerle kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği ve ayrımcılığın önüne geçmeyi amaçladık. Bu maddeler bizim için çok önemliydi.''

Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Vezir Perişan ise sendikacılık yaşamında ilk kez zam taleplerinin üstünde bir sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Sözleşmenin sadece ücret artışını ön görmediğini vurgulayan Perişan, şöyle devam etti:

''Sözleşme tarihinden itibaren çok eşli yaşayacak işçilerin sözleşmesi fesh edilecek. Çok eşli olan işçilerin de eşleri arasında ayrım yapmamaları için düzenleme getirildi. Bu sözleşme, bu anlamda Türkiye'de örnektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber