Kurtuluşu SSK ödemesine kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006'da Kemik İliği Bankası'ndan uygun dokunun Tayvan'da bulunduğu haberini alan Muhammet, SSK'nın ödeme yapmasını bekliyor

"Aplastik anemi" teşhisiyle okul yerine hastanelere taşınan 9 yaşındaki Muhammet Uğurel için aranan uygun doku 3 yılda Tayvan'da bulundu ancak şimdi de SSK'nın ödeme engeli çıktı. Muhammet, hastalığının nüksetmesi nedeniyle yine hastaneye yatırılırken, nakil için SSK'nın ödeme yapması gerekiyor.

Uğurel okula kaydını yaptırmaya hazırlanırken, 2002 sonunda aplastik anemi teşhisiyle hastaneye yatırılmıştı. Akraba dokusu uymayınca 2003 yılı sonunda İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası, Muhammet için Dünya Kemik İliği Donör Federasyonu aracılığıyla yurtdışından ilik aramaya başladı. Doktorları, her hafta kendisine verilen 8 ünite trombositle yaşayan Muhammet'in en fazla 5 yıl dayanabileceğini söyledi.

Hayırseverler destekledi

Muhammet'in hikâyesi ilk kez 1 Mayıs 2006'da "İlik bulunmazsa 5 yıl yaşar" başlığıyla Milliyet'te yayımlandı. 31 Ekim 2006'da da Kemik İliği Bankası, Muhammet için uygun dokunun Tayvan'da bulunduğunu bildirdi. Tek sorun, yurtdışından bulunan uygun dokularla nakil yapma yetkisine sahip tek hastane olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, yüzlerce çocuğun sırada bekliyor olmasıydı. Bu konu 26 Ekim 2006 tarihli Milliyet'te 'İlik Naklinde Acı Tablo' başlığıyla duyuruldu. Peş peşe yayımlanan haberlerin etkisiyle hastanenin kapasitesinin artması için gerekli olan 300 bin YTL'nin 250 bin YTL'si hayırseverlerin yardımlarıyla toplandı. Dün de kapasitesi artırılan İlik Nakli Ünitesi resmen açıldı.

Gerekli ödeme yapılmadı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, durumu acil olan Muhammet'i nakil için yatırabileceklerini bildirdi. Ancak Muhammet için yeni bir engel daha çıktı. SSK Genel Müdürlüğü, Dünya Kemik İliği Donör Federasyonu'na Muhammet için gerekli parayı yatırmamıştı. İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İlği Bankası Transplantasyon Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler, "SSK bugüne dek 3 hastanın borcunu ödedi. Ancak halen 12 hastanın 162 bin euro tutan borcu ödenmedi. Borcun ödenmesi veya Muhammet'in parasının yatırılması halinde Tayvan'a gidip uygun dokuyu getireceğiz ve Muhammet de kurtulacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber