Sigarayı bırakınca kilo almamak için 17 madde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigarayı bırakmak isteyenlerin çeşitli bahanelerle bir "erteleme içinde oldukları" gerçek. Bunlardan biri de kilo alma riski. Oysa doğru beslenildiğinde ya da doğru bilinen yanlışlar düzeltildiğinde durumun hiç de öyle olmadığı anlaşılıyor. Diyetisyen İpek Konuralp sigarayı bırakınca nasıl kilo alınmayacağını 16 maddede anlattı

Sigarayı bırakınca iştahımız açılır, bu çok doğrudur. Çünkü sigara içerken zamanla yıpranan koku, tat gibi duyular, sigarayı bırakınca yenilenen dokular sayesinde düzelir ve her şey daha lezzetli gelmeye, keyif vermeye başlar. Ayrıca sigara içmemek için sürekli bir şeyler atıştırma veya yeme isteği gibi yorumlanan durumun temelinde duyularımızdaki yenilenmesi yatmaktadır. Sigara kullanan bir insanın vücudu, sigaranın negatif etkilerini bir nebze olsun vücuttan uzaklaştırabilmek adına bir miktar enerji harcamaktadır, bu doğrudur. Çünkü nikotin vücudun her türlü dengesini bozarak, vücuda daha fazla enerji harcatır. Belki de bu sebepten dolayı sigara içen insanlar, sigaranın zayıflattığını veya bırakınca kilo aldırdığını düşünürler. Metabolizmamızı fiziksel aktivite ve yeterli, dengeli beslenerek sağlıklı bir şekilde hızlandırabilmek mümkün. Sigarayı bırakmayı başaran kişi, bilinç altındaki '' başarmak '' dürtüsüyle birlikte kendini yedikleriyle ödüllendirir. Halbuki; Kişinin sigarayı bırakmasının kendi hayatı için pozitif bir olay olduğunu görmesi sağlanmalı, bunu başardığında hayatında oluşabilecek boşluğu, daha fazla yemek yeme gibi negatif bir davranışla değiştirmemesi gerektiği anlatılmalıdır.

BUNLARI YAPIN

1) Salatalık, domates, roka, maydanoz, marul, renkli biberler ve benzeri enerjisi düşük yiyecekleri gönlünüzce yiyebilirsiniz.

2) Yağsız patlamış mısır patlakları da atıştırmalarınızın vazgeçilmezi olabilir. Sınırsız yiyebilirsiniz.

3) Kan şekeri dengeniz için tatlandırıcı ile yapılmış tatlı, çikolata tüketin.

4) Yine kan şekeri dengeniz için esmer veya çok tahıllı ekmek grubundan tercih edin.

5) Atıştırmalarınıza renk katın ve renkl sebzelerden oluşmuş sebzeler tüketmeye çalışın.

6) Meyve de yiyebilirsiniz ancak süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile tüketin.

7) Şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

8) Kahve, gazoz, cola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun.

9) Sık aralıklarla, dengeli ve yeterli besin görüntüsüne sahip atıştırmalar yapın.

10) Sigaranın zararlarını sık sık düşünün.

11) Tanen içeren siyah çay yerine yeşil çay tercih edin ve antioksidant özelliğinden de faydalanabilmek için 2 - 3 dakika demlemeye özen gösterin.

12) Vücudunuz için çok önemli fonksiyonları olan suyu, uyanık olduğunuz her saat diliminde içmeyi ihmal etmeyin.

13) Tabiî ki fiziksel aktiviteyi yaşam şekliniz haline getirin. Çünkü sigarayı bırakmak da kişi de ayrı bir stres faktörüdür. Bu stresi yapacağınız fiziksel aktiviteyle minumuma indirebilmek mümkündür. Çünkü sporla birlikte vücudumuz mutluluk hormonu olan ''endorfin''i salgılar. Bu da stres düzeyimizi baskılamada en önemli faktördür.

14) Sigara kalbinizi daha hızlı çalıştırır ve kalp fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu sebepten yoğurt, ayran, yeşil yapraklı sebze meyvelerle,besin desteği sağlamalısınız.

15) Kan şekerinizin düzenini bozmuş olan nikotinden dolayı şekerli yiyeceklere, çikolatalara yönelme isteği çok sık rastlanabilir. Diyetisyeninizin de önerileri doğrultusunda beslenmenizi planlayın.

16) C vitamini almaya özen gösterin.

7 KiLO KATRAN VAR

Sigaranın zararlarını artık bilmeyen yok. Kısırlıktan kansere kadar birçok rahatsızlığa sebep oluyor. Sigara paketlerinin üzerinde yer alan uyarılarla bile sigaranın öldürdüğü belirtiliyor. Sigara hakkında belki de bilmediğimiz tek şey 20 yıl boyunca, günde 1 paket sigara içen bir kişinin vücudunda 7 kg. katran biriktirdiği 20 yıl sonunda sahip olduğunuz ağırlığın 7 kilosu da katrandan oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber