Savcı suç gördü ama...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Korg. Altay Tokat'ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "yargı görevini yapanı etkilemeye çalışma" suçlarını işlediği, ancak zaman aşımı nedeniyle hakkında dava açılamadığı bildirildi

Güneydoğu'da görev yaptığı dönemde "hâkim ve savcıları hizaya getirmek amacıyla lojmanlarının yakınına bomba attığı"nı söyleyen emekli Korgeneral Altay Tokat'ın açıklamalarıyla ilgili olarak Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcı Murat Duran, takipsizlik kararında, Tokat'ın Şemdinli olaylarını yorumlarken, "Batı'dan gelen memurlar, hâkimler işin ciddiyetini anlamıyor. Şunlar bir hizaya gelsin diye evlerine yakın iki yere attırdım" dediğini hatırlattı.

Tokat'ın, yaptığı bu açıklamaların bir bütün olarak değerlendirildiğinde "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işlediği, bu suça öngörülen cezanın suç tarihi itibariyle eski TCK'nın 312/2 maddesine göre 3 yıl olduğu ve 5 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğu vurgulandı. Kararda, Tokat'ın Hakkâri'deki görevinin 28 Ağustos 1989 tarihinde sona erdiği, bu dikkate alındığında 5 yıllık zaman aşımı süresinin, zaman aşımını kesecek herhangi bir neden olmaksızın dolduğu belirtildi.

Tokat'ın, "Yargı görevini yapanı etkilemeye çalışma" suçunu da işlediği, bu suça öngörülen cezanın da 5 yıl olup 5 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğundan bu sürenin dolduğu kaydedildi. Tokat'ın ayrıca "Memuriyet yetki ve görevini kötüye kullanma" suçunu da işlediği, suç tarihi itibariyle eski TCK'nın 240'ıncı maddesine göre bu suça öngörülen hapis cezasının 3 yıl olduğu, ancak 5 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğundan bu sürenin de dolduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber