AKP'li belediye 5 barı kapatıp, ?Kırmızı Bölge'de yer gösterdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERSİN'in Erdemli İlçe Belediyesi, ilçede faaliyet gösteren 5 barı, ?genel ahlak ve yasalara uymadığı' gerekçesiyle encümen kararıyla ruhsatlarını iptal ederek kapattı. AKP'li belediye bar sahiplerine, Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, ?Kırmızı Bölge' olarak değerlendirilen ilçe dışında faaliyette bulunmaları için yer gösterdi.

Akdeniz'in önemli tatil yörelerinden olan Erdemli Belediyesi Encümeni, 8 Mart 2007'deki toplantısında ilçede faaliyet gösteren Bodrum Bar, Çağdaş Bar, Volkan Bar, Tadım Bar ve Tusi Bar'ın ruhsatlarının iptal etti. Genel ahlak ve yasalara uymadığı ileri sürülerek alınan iptal kararı, polis destekli belediye zabıta ekipleri tarafından dün öğleden sonra hayata geçirildi. Zabıtalar, encümen kararını tebliğ ederek barları mühürledi. Bu karara direnen işyeri sahiplerine de polis müdahale etti. Böylece turistik Erdemli İlçe merkezinde faaliyet gösteren toplam 5 bar kapatılmış oldu.

BARCILAR TEPKİLİ

Tusi Bar İşletmecisi Halil Ünver, belediyenin Danıştay'ın iptal etmesine rağmen, ?Kırımızı Bölge' uygulamasına geçerek yasaları çiğnediğini söyledi. Kendilerine ilçe dışında bir bölge gösterilerek buraya bar yapabileceklerinin bildirildiğini anlatan Ünver, kapatma kararını çok yanlış bulduğunu da kaydederek tepkisini şöyle dile getirdi:

?Daha önce açılması için ruhsat veren belediye şimdi barlarımızı kapatıyor. Bize gösterdiği yer hazine arazisi, buraya nasıl iş yeri açalım? Ayrıca Belediye Encümeni'nin barları kapatma yetkisi yok. Danıştay, Kırmızı Bölge uygulamasında yürütmeyi durdurmuştu. Bu karar şimdi hiçe sayılarak çiğneniyor. Başkan yanlış yapıyor. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. İş yerlerimizde onlarca kişi çalışıyor, bunların hepsi işsiz kalacak, bunların hesabını kim verecek?''

?SÜREKLİ ŞİKAYET ALIYORUZ''

AKP'li Belediye Başkanı Musa Mutlu ise, şehir merkezinde faaliyet gösteren 5 barın amacının dışına çıktığını, polis tutanakları ile çevreyi rahatsız ettiklerinin belirlendiğini öne sürerek şöyle dedi:

?1 ay önce aldığımız kararla ilçenin çıkışından itibaren bir yer bulup, taşınmaları konusunda süre verdik. 2 barın bulunduğu yere 30 metre uzaklıkta anaokulu, 250 metre uzaklıkta lise var. Gece geç saatlerde sokaklarda kavga çıkıyor. Orada bir çok aile oturuyor. Bize ?olay çıkmayacak' diye verdikleri sözleri yerine getirmediler. Sürekli şikayet var. İnsanlar korkuyor, balkonuna çıkamıyor. Önce insanlarımızın güvenliği ve huzuru önemli. Bu işi eğer kontrollü bir şekilde yapamıyorlarsa, meskun mahallin dışına çıkacak. İlçe merkezine 1.5 kilometre uzaklıkta yer gösterdik. Sazlık- Kocahasanlı Beldesi arasında bulunan yerlere barlarını açabilirler. Ama merkeze açmalarına izin yok.''

Danıştay yürütmeyi durdurdu

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 10 Ekim 2005'te ?içkili yer bölgesi tespiti'ne ilişkin bir genelge yayınladı. İçkili yerlerin şehir merkezlerin dışına çıkartılması anlamına gelen genelde ülkede büyük tartışmalara neden olurken, Ankara Barosu Başkanlığı genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 8'inci Dairesi'ne dava açtı. Danıştay, oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daire'nin kararında, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Ağustos 2005'te çıkarılan İşyeri Açma ve Ruhsatlarına Dair Yönetmelik'te ?içkili yer bölgesi' tanımının yapıldığı ve içkili yer bölgesinin, mülki idare amirinin görüşü doğrultusunda, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından tespit edileceği, bu bölge dışında içkili yer açılamayacağının belirtildiği hatırlatıldı. Kararda, içkili yer bölgesi tespit edilemeyecek yerler yasal düzenlemelerde açıkça sayılmışken, dava konusu genelgeyle ?konut ve yerleşim alanlarında, konutlardan ayrılmış, özel olarak bu şekilde faaliyet gösteren işletmelere tahsis edilmiş, alt yapısı, ulaşım hizmetleri buna göre yapılmış ayrı bir bölgede' tanımları yapılarak, üst hukuk normu olan yönetmelikte sayılmayan kısıtlamalara yer verildiği ve içkili yer bölgesi konusunda yeni kısıtlamalar getirildiğinin görüldüğü vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber