Ayşe Kulin, TRT'yi rekor tazminata mahkûm ettirdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 11:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yazar Ayşe Kulin, okurlarının uyarısı üzerine "Füreya", "Sevdalinka" ve "Köprü" adlı kitaplarının Radyo 1'de kendisinden izinsiz okunduğunu öğrenince TRT'yi toplam 163 bin 200 YTL maddi-manevi tazminat ödemeye mahkûm ettirdi. Kulin, "Telif haklarını ilgilendiren bu karar tüm yazarlar için önemli" dedi.

Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne 2005'te başvuran avukat Abdullah Egeli, Radyo 1'de yayınlanan "Bir Roman Bir Hikaye" adlı programda Yazar Ayşe Kulin'e ait "Füreya", "Sevdalinka" ve "Köprü" adlı kitapların kendisinden izin almadan bölümler halinde okunduğunu bildirdi. Avukat Egeli, "Müvekkilin FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) 14. maddedeki hakları ağır bir şekilde ihlal edilmiştir" dedi ve maddi-manevi tazminat isteminde bulundu. TRT avukatları yazara ait eserlerin aslına sadık kalarak okunduğu, kasıt unsuru olmadığı, tazminat taleplerinin meslek birliği tarafından talep edilebileceği, yazarın herhangi bir meslek grubuna bağlı olmadığından taraf sıfatının yokluğu nedeniyle davanın reddi gerektiği iddiasında bulundu.

FAİZİYLE 300 BİN YTL

Bilirkişi raporlarını da dikkate alan mahkeme, davayı kabul etti ve davalı TRT Genel Müdürlüğü'nü her bir kitap için 1000'er YTL'den faiziyle birlikte Ayşe Kulin'e 3 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Mahkeme ayrıca TRT'nin yazara "Sevdalinka" kitabı için 54 bin YTL, "Füreya" için 62 bin 100 YTL, "Köprü" için 44 bin 100 YTL mali tazminat ödemesine hükmetti.

Kulin ise, rekor tazminat davasıyla ilgili, "Henüz Yargıtay aşaması bulunmakla beraber bu karar tüm yazarları ilgilendiriyor ve telif hakları açısından önemli. İznim olmadan eserlerim okunmuş. Davanın geçirdiği aşamaları izlemedim. Detaya girmek istemiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber