Mesleki eğitimin finansmanı için de İşsizlik Fonu önerildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki ve teknik eğitimde doğru altyapının oluşturulmasının Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirten Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)

İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken kaynağın, mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasını sağlayacak şekilde mali amaçlarla çelişmeyecek çerçevede kullanılmasını önerdi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, eğitimde kalitenin artması için kaynak kullanımının stratejik öncelikler çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.

TÜRKONFED ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliği ile hazırlanan "Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Finansman Yapısı ve Politika Önerileri" raporu cuma günü İstanbul'da açıklandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Yılmaz'a hazırlatılan rapor, mesleki ve teknik eğitimin kalitesini artırmayı, sanayiye nitelikli elemanların yetişmesi için çözüm sunarak ekonominin gelişimini sağlamayı hedefliyor.

Celal Beysel, "Geçen yıl yaptığımız çalışmalar sonucu mesleki eğitim konusunda gerçek ve uygulanabilir öneriler sunduk. Bu raporda ise önerilerimizi finansman boyutuyla değerlendiriyoruz" dedi. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ise meslek eğitiminin iş, emek ve eğitim dünyasının işbirliği ile ele alınmasının önemini vurguladı. Ergüder, bu alanda geliştirilecek politikalarda ihtiyaç ve talebin nesnel kıstaslarla değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Finansman için 3 model

Raporda, mesleki-teknik eğitimin finansmanında ulusal, uluslararası ve özel fonların yanında İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerinin de kullanılabilmesi amacıyla 3 model önerisi getiriliyor.

Birinci modelde, işletmelerin çalıştırdıkları personel için gerekli eğitimi meslek eğitimi veren kuruluşlardan talep etmeleri öngörülüyor. Bu eğitimin finansmanı için de işletmelerin kendi fonları yanında, gelişmiş ülkelerde de kullanılmakta olan mekanizmalar ve çeşitli kaynaklar işaret ediliyor. İkinci modelde, kullanılabilir fonların belirli bir bölümünün önce bir havuzda toplanması ve belirli dağıtım kriterleri sonucunda eğitim kurumlarına aktarılması öngörülüyor. Üçüncü modelde ise işletmelerin, staj ve istihdam etmek amacıyla aldıkları öğrenciler için işsizlik sigortası ödemelerinin ilk yıl hepsini, sonraki 2 yıl için de azalan oranlarda düşürülerek bir kısmını ödemekten muaf tutulması öneriliyor. Mesleki teknik eğitim konusunda 2 yıldır ortaklaşa çalışmalar yürüten TÜRKONFED ve ERG, geçen yıl da "Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Politika Analizi ve Öneriler" raporunu yayımlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber