Xenon far sürücüleri tehdit ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Xenon'' far görünümü elde etmek için takılan mavi renkli ''halojen'' oto ampullerinin, görüşü ve sürüş güvenliğini olumsuz etkileyerek kazalara yol açtığı belirtildi.

Omobil uzmanları, son yıllarda üretilen orta ve üst sınıf otomobillerde, standart oto ampulleri olan halojen ampullerden çok daha yüksek aydınlatma kapasitesine sahip Xenon farların kullanımının yaygınlaştığını söylediler. Xenon farların mavimsi ışık verdiğini belirten uzmanlar, halojen ampullerin verdiği ışığın ise sarı renkte olduğunu ifade ettiler.

Uzmanlar, 400 ile 900 YTL arasında değişen fiyatları nedeniyle Xenon fara sahip olamayan kişilerin ve modifikasyon meraklılarının, Xenon far görünümü elde etmek amacıyla boyanarak mavi renkte ışık veren halojen ampullere yöneldiğini söylediler.

Gözün sarı renge daha hassas olduğunu vurgulayan uzmanlar, aynı aydınlatma gücüne sahip sarı ve mavi renkli ışık veren iki ampulden, sarı olanının çok daha iyi görüş sağladığını, bu nedenle maviye boyanan halojen ampullerin aydınlatmasının, özellikle yağışlı havalarda ve koyu renk asfaltta son derece yetersiz olduğunu belirttiler. Maviye boyanmış ampul kullanımının Avrupa ülkelerinde yasak olduğunu ifade eden uzmanlar, Türkiye'de bu konuda bir yasaklama bulunmadığı için son yıllarda bu tür ampullerin kullanımının son derece yaygın hale geldiğini ve bu durumun trafik güvenliği açısından önemli bir sorun haline geldiğini belirttiler.

-KARŞIDAKİ SÜRÜCÜYÜ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR-

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, ''üzerine mavi gömlek geçirilen'' ya da boyanan ampullerin, görüşü olumsuz etkilediği kadar yansıma yaratarak karşıdaki sürücülerin gözünü de aldığını söyledi.

Sürücülerin, taktırabiliyorlarsa Xenon kiti taktırmalarını, bu mümkün değilse mavi boyalı halojen ampulleri kullanmamaları ve orijinal ampullerini kullanmaya devam etmeleri gerektiğini ifade eden Aydın, görünümü benzese de hiçbir halojen ampulün Xenon gibi ışık vermesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber