Kamu hizmetleri de özelleştirilecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevi hizmeti bile özelleştirme ihalesine giriyor

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, 2007 yılından sonra kamu hizmetlerinde özelleştirmenin gündeme geleceğini söyledi. Kilci, hizmet özelleştirmesi kavramının çok geniş olduğunu belirterek, "Sağlıktan, cezaevleri koruma hizmetlerine kadar birçok alanda özelleştirme söz konusu olabilir. Belediyelerde içme suyu ve benzeri hizmetler, alt yapıya dönük çalışmalarda özelleştirmeler olabilir" dedi. Tekel Sigara Fabrikaları özelleştirmesinin şu anda yapılmayacağı mesajını veren Kilci, "Bu yoğunluk içinde Tekel gibi büyük bir özelleştirmeyi gündeme getirmeyi düşünmüyoruz. Bizim de kapasitemiz belli. Tüm özelleştirmeleri bir arada yapmamız söz konusu değil" dedi. Kilci, 2007 yılı içinde otoyol özelleştirmelerinde ise ciddi bir mesafe alınacağını kaydetti.

Referans'ın sorularını cevaplandıran Kilci, portföyü giderek boşalan İdare'nin önümüzdeki yıldan itibaren kamusal hizmetlerin özelleştirilmesine gireceğini bildirdi. Hizmet konusunun oldukça geniş bir alana yayıldığını ifade eden Kilci, sağlıktan cezaevleri korumaya kadar birçok alanda özelleştirmenin söz konusu olabileceğini vurguladı. Doğalgaz dağıtımı, belediyelerde içme suyu ve benzeri hizmetler ile alt yapıya dönük çalışmaları da özelleştirilebilecek alanlar arasında sayan Kilci, "2008'de petrol ve enerji sektöründeki özelleştirmeler de gündeme ciddi biçimde gelebilir. Enerji sektöründeki özelleştirmeler çok ciddi bir hacim kazanacak" diye konuştu.

2007 özelleştirme açısından çok kötü bir yıl olmayacak

Kilci, bu yıl içinde Halkbank özelleştirmesinde yöntem değiştirilmesi, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ertelenmesi ve Tekel ihalesindeki süren belirsizlik sebebiyle 2007'nin özelleştirmede duraklama yılı olup olmadığına yönelik soruya karşılık ise çok ciddi bir yavaşlamadan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Özelleştirmelerde illa çok sayıda büyük ölçekli işletmenin kısa aralıklarla satılmasının gerekmediğini anlatan Kilci, "2007 yılı da, bizim açımızdan önemli yıllardan biri olacak. 2005 ve 2006 çok iyi yıllardı ama 2007 de çok kötü olmayacak" diye konuştu. Özelleştirmede yoğun bir dönem geçirdiklerini ve güzel şeyler olduğu gibi üzücü bir takım sonuçlarla da karşılaştıklarını anlatan Kilci "Çok fazla haksız eleştiriler de gördük. Bu eleştirileri zaman zaman üzüyor. Özelleştirmeye karşı olmanın sloganvari bir yönü var. Oysa bu, ülke için çok önemli bir yapısal dönüşüm aracı. AB ülkelerinde artık bu konular gündemden çıkmış durumda" diye konuştu.

KİLCİ'DEN MESAJLAR

OTOYOLLAR

Bizden bu konuda bir çalışma yapılması istendi. Biz de, otoyol özelleştirmesinde yetkilendirilmek için Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) çalışma sunduk. Yetki verilmesi durumunda hemen çalışmalara başlayacağız. Öncelikle Karayolları'nın konuyla ilgili çalışmalarını değerlendireceğiz. Bir danışman tutmak da istiyoruz. Sonra özelleştirme takvimi netleşir. Ancak bu yıl içinde bir adım atacağımıza inanıyorum. Şu anda çalışmakta olan bütün otoyollar ve köprüler özelleştirme kapsamında olacak.

KÖPRÜLER

Bu alanda fiyatlandırma, özelleştirme sonrasında da çok fazla değişmeyecek, istediğin fiyatı uygulamak gibi birşey söz konusu değil. Bu tür özelleştirmelerde bir defalık satış geliri söz konusu değil. Bunları konuşmak için çok erken ama araç muayene istasyonlarında olduğu gibi gelir paylaşımı modeli, otoyol özelleştirmelerinde kullanılabilir. Araç muayene istasyonlarında yıllar itibariyle Hazine'ye ve şirketlere gidecek miktarlar belirlendi. Otoyollarda da benzeri bir mekanizma söz konusu olabilir. Dünyadaki başarılı örnekleri incelememiz lazım, Karayolları'nın da çalışmalarını gördükten sonra yöntem ortaya çıkar.

HALKBANK

Şu anda halka arzla ilgili "açıklama yasağı" dönemindeyiz. Halka arzla ilgili çalışmamızı Sermaye Piyasası Kurulu'nun değerlendirmesine sunduk. Bunun ardından bir basın toplantısıyla halka arz süreci hakkında bilgilendirmeyi yapacağız. Bütün amacımız, mayıs ayının 2. haftasına kadar halka arzı tamamlamak yönünde.

PETKİM

PETKİM ve TEKEL'de takdir edersiniz ki fazlasıyla tecrübeliyiz. Bu ikisinde de iki kez ihaleye çıktık. PETKİM'de bir kez de halka arz gerçekleştirdik. Türkiye nasıl 2003-2004'ün Türkiyesi değilse özelleştirmelere dönük ilgi de çok daha ileri düzeyde. PETKİM'e ciddi bir ilgi görüyoruz, sonucu tabi ki kimse bilemez. Ama şu andaki beklentilerimiz oldukça iyi.

GALATAPORT

Yaptığımız imar planı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun gündeminde. Kurul bazı eksiklikler gördü, onları tamamladıktan sonra tekrar göndereceğiz. Kurulun onayından sonra da ÖYK onayı gündeme gelecek. 2007 yılında üzerinde önemle durduğumuz projelerden biri de Galataport.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber